2011. december 23., péntek

Sons of Anarchy - 4. évad

A tavalyi felemás évadot követően egy átgondoltabb és következetesebb 4. évadot vártam a Sons of Anarchytól, ami ha nem is teljesen, de nagyrészt teljesült.

A 3. évad fináléja után 14 hónapot ugrunk előre az időben, ami kifejezetten jót tett a szériának. A nyitórész parádés és nagyon sok mindent előrevetít a későbbiekre nézve. A fegyverek mellé bejön a drogkereskedelem, ami bizony nagy falatnak bizonyul SAMCRO számára és nem kevés ellentétet szít a klubon belül. John Teller levelei szintén felkavarják az állóvizet. És ugye a rendőrségről sem szabad megfeledkezni, akik fel akarják számolni a klubot. Kapunk is egy Lincoln Potter névre hallgató államügyészt és egy karizmatikus seriffet. Az eddigi évadokhoz hasonlóan tehát nem sok békés pillanat adódik a srácoknak.


Tara és Jax továbbra is együtt vannak, de Jax egyre inkább a család felé húzódik és többször is kijelenti, hogy a nagy üzlet nyélbeütése után elhagyja a klubot. Tara ebben maximálisan támogatja, mert azt szeretné, ha a gyerekek Charmingon kívül nőnének fel. Gemma viszont mindent megtesz, hogy Charminghoz láncolja őket. A levélben lapuló titkok azonban nemcsak Jaxre, hanem a klubra is veszélyesek, úgyhogy nemcsak Gemma, hanem Clay is érintett lesz az ügyben. A levelek olyan láncreakciót indítanak el, ami Piney (és kis híján Tara) életébe kerül. Gemma és Clay igyekeznek eltitkolni a klubtagok és Jax elől az igazságot, és rendszerint más(ok)ra terelték a gyanút. A titkolózást Gemma töri meg, amikor beszámol Jaxnek a levelekről. Gemmát ismerve meglepett ez a fordulat, ugyanakkor időszerű is volt, hogy Jax végre megtudja az igazat.


Az évad másik szála Clayhez kapcsolódik. Míg Gemma a családot védelmezi anyatigrisként, Clay a saját céljait tartja szem előtt. Donna megölésekor már láthattuk, mire képes. Ebben az évadban Pineyt tette el láb alól. Ezután már egyértelmű volt, hogy Claynek semmi keresnivalója nincs a klubban. A finálé azonban váratlan fordulatot hoz és Clay nélkülözhetetlen lesz az írekkel megkötendő üzlethez. Remélem, a következő évadnyitóban gyorsan lezárják ezt a szálat.


Az évad során felvázolt történetszálak a fináléban értek össze és néhány perc alatt lerendezésre kerültek. Clay ugyan nem halt meg, de Jax jóvoltából már nem lehet a klub elnöke. Ennek köszönhetően Jax és Tara (a fiatal Johnra és Gemmára emlékeztetve) elfoglalhatják helyüket az asztalfőn.


A legjobb alakítást Charlie Hunnam (Jax) és Ryan Hurst (Opie) nyújtotta, számtalan emlékezetes jelenetük volt az évadban. Jó volt látni, hogy nemcsak a főszereplőkkel, hanem a mellékkarakterekkel is foglalkoztak. Juice, Otto és Tig sokkal nagyobb játékteret kaptak, mint az eddigi évadokban. Juice kalandja szerencsésen végződött (bár a semmiért keveredett bele az eseményekbe), Tig magánakciója pedig a következő évad fő konfliktusát alapozza meg. A rendőri szál az évad feléig erős és érdekes volt, az utolsó részekben viszont kiszámíthatatlanná vált. Lincoln Potter egysíkú karakter lett és számomra furcsa a fináléban látható pálfordulása.


A hibák ellenére talán ez volt a sorozat legjobb évada, de a karakterizáció és a következetesség szempontjából lehetett volna javítani rajta.

Értékelés: 8/10

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése