2011. december 27., kedd

Drive (2011)

Talán az év egyik legvártabb filmje volt, amiről jobbára pozitív véleményeket olvastam. Ennek ellenére nekem nem igazán jött be a Drive.

Sztori: Driver (Ryan Gosling) nappal autós kaszkadőrként égeti a gumit Hollywood-ban, de ez csak a második műszak, főállásban éjszakai rablásoknál segédkezik, mint a menekülési útvonalat biztosító sofőr. Nem hétköznapi szakmájában ő a legkeresettebb, köszönhetően speciális tudásának: hajszálpontosan ismeri a város labirintusszerű utcáit, fejében van egész Los Angeles térképe. Melóit az ügynöke, Shannon (Bryan Cranston) hajtja fel, aki valójában a nagy áttörésre készül: építeni egy autót Drivernek, hogy profi versenyen indulhasson, rendes versenypályán. A buliba bevonja Bernie Rose-t (Albert Brooks), aki valamikor filmproducerként kezdte, azóta kispályás gengszter. Miután Bernie látta Drivert akció közben a pályán, ragaszkodik hozzá, hogy gyerekkori barátja, Nino (Ron Perlman) is beszálljon az üzletbe.


Izgalmasnak tűnik a történet, de a film első fele inkább a hangulat és a fényképezés miatt volt érdekes. Rögtön egy rablással és egy üldözéses jelenettel nyit a film, ami tempós és látványos, ezután viszont lelassul a film és egy nagyon kellemes moziba megy át. Jobban megismerjük a sofőrt és némi romantikát is kapunk. Irene férjének megjelenéséig majdhogynem tökéletes volt a film, de onnantól folyamatosan zuhan a színvonal, néhány jelenettel később pedig már agyatlan hentelésbe csap át. Ez teljesen tönkretette számomra a film első felének varázsát.


Több problémám is volt a Driveval. A főszereplő a film elején céltudatosnak és békésnek tűnik, de a film közepén egyik pillanatról a másikra hidegvérű gyilkológéppé válik. Nagyon hirtelen történik ez a váltás és semmilyen visszautalást vagy magyarázatot nem kapunk rá. Csak annyi látszik rajta, hogy szociopata, de az nem derül ki, miért ilyen. Azért is furcsa ez, mert egy olyan karakter halála indítja el a gyilkolási hullámot, aki majdhogynem a riválisa hősünknek. Egy 100 perces filmben bőven lett volna idő a karakter ilyen terű kibontására.


A másik probléma magával a főszereplőt játszó színésszel, Ryan Goslinggal volt. Az összes többi színész lekörözi őt a filmben. Ryan Gosling ugyanis összesen háromféle arckifejezést csillogtat meg: egy alig mosolygós, nyugodt ábrázatot; egy távolba meredő, üres tekintetű hős szerelmest és egy terminátor-szerű kemény fickósat. És ha még ez nem lenne elég, az imádott nőre ugyanazzal a tekintettel nézett, mint arra az alakra, akit pár másodperccel később laposra vert. A több mint másfél órás filmből lényegében a látvány és a zenék emelhetők ki. Ez pedig kevés egy jó filmhez.

Értékelés: 4/10 - Részemről az év csalódása.

2 megjegyzés:

  1. semmit nem értettél a filmből

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kíváncsian várom, hogy szerinted miről szól ez a film.

      Van, aki az egekig magasztalja, más szerint pedig egy hulladék ez a film. Köztes véleményt nem nagyon olvastam róla.
      Számomra kidobott másfél óra volt a Drive, nem találtam meg benne azokat az értékeket, amik miatt mások kiemelkedő filmnek tartják.

      Törlés