2011. december 29., csütörtök

In Time - Lopott idő (2011)

Sztori: A nem túl távoli jövőben az idő lesz az új pénznem. Az emberek 25 éves koruk után nem öregszenek tovább, így a gazdagok akár örökké élhetnek, míg a szegények minden percért harcolnak. Az egymástól jól elválasztott világok egyikében a huszonötnek kinéző, mindenre ráérő gazdagok múlatják végtelen fiatalságuk napjait, a másik oldalon, a gettóban pedig kétségbeesett, kapkodó harc folyik a minden percért. Nincsenek szabályok, és idejétmúltak az erkölcsök: csak a következő pillanat számít. A múló időt a karba épített óra jelzi, egy különleges, a két csuklót összeérintő kézrázással viszont aki akarja, átadhatja másnak a saját perceit. Akinek eltelik az utolsó pillanata, és nem szerez még időt, annak megáll a szíve.


Ebben a világban ismerjük meg Willt, aki a gettóban próbál boldogulni. Egy nap rengeteg időt kap egy ismeretlen időmilliomostól, ezért gyilkossággal gyanúsítják, és kénytelen menekülni. Túszul ejt egy fiatal, jómódú lányt és magával cipeli. Az egyik percről a másikra élnek, de egymásba szeretnek. Ez pedig felforgathatja a rendszer működését.


Lényegében akciófilm az In time, de egy percre sem rugaszkodik el az alapötlettől. Nagyon részletesen bemutatják ezt a jövőbeli világot. A bankokban hitelre is lehet időt venni, sőt még tőzsde is van. Sok hasonlóság van a filmbéli és a mostani világ között, de a jövő mégis ijesztőnek tűnik. Ha az idő rossz kezekbe kerül, emberéletek kerülnek veszélybe. Tetszett, hogy nem ment át a film agyatlan lövöldözésbe, hanem tényleg csak annyi akciójelenet volt, amennyit a sztori megkívánt.


Rengeteg ismerős színész tűnt fel a filmben: a Houseban játszó Olivia Wilde (Will anyjaként), a Big Bang Theory Leonardja (Will barátjaként), a White Collar főszereplője, Matt Bomer (az időmilliomos) és az Inceptionből ismert Cillian Murphy, aki egy időrendészt alakít. A legkellemesebb meglepetést azonban a Willt játszó Justin Timberlake nyújtotta. Sosem gondoltam volna, hogy egyszer színészként látom viszont, ennek ellenére abszolút meggyőző volt a játéka. A Sylvia Weist alakító Amanda Seyfried viszont nagyon műnek tűnt ezzel a vörös parókával. Gazdag lányként hiteles volt, de az időért harcolva már nem tudtam komolyan venni.

Kicsit hirtelen ért véget a film, mert így olyan, mintha félbeszakították volna. Hangulatot nem sikerült teremteni és párbeszédekben sem volt túl erős a Lopott idő. Amanda Seyfrieden kívül nem sok színész tűnt tényleg 25 évesnek, ami az alapsztori ismeretében elég nagy hiba. Az sem derül ki, hogy mennyi ideje létezik ez a rendszer, éppen ezért furcsa volt a gettó lakóitól az állandó beletörődés az emelkedő adók és árak miatt. Zavart, hogy Willen kívül senki nem tesz semmit a rendszer ellen. Az In time sajnos se látványban, se forgatókönyvben nem ér fel az Inceptionhöz, mert ebből az alapötletből sokkal többet is ki lehetett volna hozni.

Értékelés: 7/10

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése