2011. december 28., szerda

Moneyball - Pénzcsináló (2011)

Az Élet fája után kíváncsi voltam Brad Pitt másik filmjére is. Bár a baseball távol áll tőlem, a Moneyball kellemes kikapcsolódást nyújtott.

Sztori: Van, aki képtelen lemondani a győzelemről. Billy Beane (Brad Pitt) fiatal korában azt hitte, a baseball szupersztárja lesz, ám a pályán nem tudott felnőni az elvárásokhoz. Nem fordult el a sporttól, most az oaklandi csapatot vezeti - ám kevés pénzből gazdálkodik, és a tehetséges játékosait mind elszipkázzák a többet ajánló, nagyobb egyesületek. Még szerencse, hogy nem a pályán dől el minden. Billy összeismerkedik egy fiatal matematikussal (Jonah Hill), akinek van egy vad elmélete: hatalmas adatbázisa és néhány statisztikai program segítségével meg tudja jósolni, kik azok a játékosok, akik nem kellenek senkinek, olcsók, mégis sikert hozhatnak. A furcsa páros azonban belevág a kockázatos kalandba. Olyanokat szerződtetnek, akikről mindenki lemondott, akik már maguk sem hisznek a győzelemben...


A baseball rajongóknak szájbarágósnak tűnhet a film, de a két órás játékidő alatt nagyon jól rámutattak ennek a sportágnak az értékeire. Sokat emelt a filmen az insider jelleg, vagyis hogy többet láttunk a színfalak mögötti világból, mint a pályán zajló játékból. Kicsit lassan indul be a film, de a rengeteg dialógus az utolsó jelenetig megmarad. Más filmekkel ellentétben itt sok a felesleges szó és nem minden szöveg lesz fontos a későbbiekben. Ez persze nem válik a film hátrányára.


A párbeszédek mellett a színészi játékot is meg kell említeni. Brad Pitt egy teljesen más szerepben látható, mint a Tree of Life-ban és az itteni alakítása jobban is tetszett. Egy megtört egykori baseballjátékost jelenít meg, aki nem tud túllépni a félelmein, ráadásul a lányának is meg kell felelnie. Nagyon sok flashbacket kapunk, amiken keresztül kirajzolódik előttünk a csapatirányító múltja. Remek lett a casting a fiatal Billy Beane-t illetően, aki szakasztott úgy néz ki, mint a fiatal Pitt. Dicséret illeti még Jonah Hillest, aki profi volt a számokkal jól bánó, Yale-en végzett sráckénz. Philip Seymour Hoffman egy ellenszenves és makacs csapatvezetőt alakított, akinek a szerepére nagy szükség volt a filmben.


Mindenből mutat egy kicsit a film, de a hangsúly végig a baseballon és az Oakland A's-en van.

Értékelés: 7.5/10

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése