2011. december 26., hétfő

Három filmről, röviden

A karácsonyi szünetben nemcsak a sorozatokkal, hanem a filmekkel is igyekszem felzárkózni. Első körben három filmről következik egy-egy rövidebb kritika.

Winter's Bone (2010)

Sztori: A közép-nyugati Ozark-hegység sivár vidékén él széthulló félben lévő családjával a tizenhét éves Ree. A drogdíler apja eltűnt, ő pedig egyedül kénytelen gondoskodni a súlyosan beteg anyjáról és a két kistestvéréről. Ráadásul most az otthonuk is veszélybe került. Az apjuk ugyanis nem jelent meg a tárgyalásán, és ha nem kerül elő, akkor az óvadék fejében lefoglalják a házukat, és nekik el kell hagyniuk az egyetlen menedéket. Egy hete van Reenek, hogy előkerítse az öreget. Megpróbál maga utánajárni a dolgoknak, lépésével azonban kivívja a zárkózott közösség ellenszenvét.


Nem egy mozgalmas filmről van szó, ennek ellenére végig lekötött és csak arra eszméltem fel, hogy vége van a filmnek és elkezdődik a stáblista. A lassú tempónak köszönhetően tablószerűen látjuk a közösség szereplőit. Minden egyes képkockán átüt a szegénység és a magára hagyatottság. Nem sok film mutatja be ilyen részletesen ezt a társadalmi réteget, úgyhogy már ezért is érdemes megnézni ezt a filmet. Szomorú, hogy ennyire széttagolt ez a közösség és csak egy-két családnak jut eszébe ténylegesen is segíteni Ree-éken.


A tájképek sivárak, csak a kopár erdő és néhány kunyhó töri meg az egyhangúságot. A belső jelenetek általában szűk térben játszódnak, amitől kissé nyomasztó a film. Nagyon sok a komor szín (kék, szürke, barna, halványsárga, olajzöld), amik rideg atmoszférát teremtenek. A színészek közül csak a Reet játszó Jennifer Lawrence-t és a mogorva nőt játszó Dale Dickeyt lehet kiemelni. A többiek alakítása szinte eltörpül mellettük. A történettel a vontatottsága ellenére nincs gond, de emlékezetes alakítások híján a Winter's Bone csak egyszernézős film.

Értékelés: 7/10

Don't be afraid of the Dark (2011)

Sztori: Egy Sally nevű kislány apjához és annak barátnőjéhez kerül egy felújítás alatt álló házba. Hangokat kezd hallani, majd felfedezi, hogy az alagsorban ördögi lények élnek...


Ami kiemeli ezt a horrorfilmet a többi közül, az a megvalósítás és a hangulat. Gyönyörű a film helyszínéül szolgáló ház, a fények és a hangok pedig kellőképpen ijesztő leleneteket eredményeznek. Pozitívum az is, hogy a film a lények megmutatása után sem lesz gagyi. Kevés a kifejezetten félelmetes jelenet, de a borzongás így is átjön. Ugyan a horrorfilmeknél nem érdemes a racionalitást keresni, mégis furcsálltam, hogy senkinek nem jutott eszébe befűteni a kályhába, hogy kifüstöljék ezeket a patkányszerű szörnyecskéket... Ettől függetlenül elég ütős a film vége.

Értékelés: 6/10

Blitz (2011)

Sztori: London dél-keleti rendőrőrse eléggé padlóra került: legjobb nyomozójuk, Brant detektív ellen egy pszichiáter megtámadása miatt folytatnak eljárást, az őrs vezetőjének felesége nemrég halt meg egy szörnyű autóbalesetben, Falls az ügyosztály fekete női dolgozója pedig folyamatosan küzd a neméből és bőrszínéből adódó kisebbségi komplexumával. Amikor egy sorozatgyilkos tűnik fel a körzetükben, a dolgok mindhármuk számra még rosszabbra fordulnak. A média által Blitznek becézett gyilkos ugyanis kizárólag rendőröket gyilkol, hogy hírnevet szerezzen magának.


Jó kis akciófilm volt ez. A csavarok ötletesek voltak, Jason Statham pedig remekül vissza tudta adni a kiégett és agresszív rendőr karakterét. A nyomozás mellett a párbeszédek is jól sikerültek, az angol humorral pedig kiválóan oldja a feszültséget. Nem rajongok Jason Statham filmjeiért, de ez tetszett.

Értékelés: 7/10

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése