2012. március 22., csütörtök

Alcatraz - pilot

Az Awake-hez hasonlóan az Alcatraz is a várós újoncok között szerepelt a májusi upfrontskor és ez a sorozat is az alaptörténetével és a szereplőgárdával nyűgözött le. Ennek ellenére elég sokára jutottam el a pilot megtekintéséig, hiszen a tengerentúlon lassan véget ér a sorozat első évada.

1963-ban vagyunk (egész pontosan március 21-én), amikor elavult mivoltának és a növekvő költségeknek köszönhetően az Alcatraz hivatalosan is bezárta kapuit. Minden rabot elszállítottak a szigetről. Csakhogy nem ez történt. Közel sem… A rabok ugyanis eltűntek. Most viszont visszatértek és ugyanott folytatják, ahol a börtön előtt abbahagyták: gyilkolnak. Ráadásul ugyanúgy néznek ki, mint fél évszázaddal korábban. A jelenség felkelti egy kisebb nyomozócsapat figyelmét, akik a bűnözők lekapcsolása mellett megpróbálják kideríteni, hogy mi is történt valójában.


Történet pipa, lássuk a szereplőket. Rebecca Madsen nyomozót Sarah Jones alakítja, aki a Sons of Anarchy 2. évadából ismerős. Társa, a képregény geeket alakító Jorge Garciát a Lostban ismertük meg. Segítőnek és felettesnek megkapják Emerson Hausert, aki börtönőr volt az Alcatrazban. Őt Sam Neill alakítja, akit legutóbb a Happy Townban láthattunk és ezúttal is rejtélyes karaktert hoz. Az ígéretes színészek ellenére azonban nincs összhang a szereplők között. Sarah Jones és Jorge Garcia párosa nem működik, Sam Neill pedig túlságosan kívülállónak tűnik.


A fényképezés szép, rengeteg a közeli kép és a külső helyszínen játszódó jelenet. A flashbackek kellőképpen hangulatosak, a zene filmszerű. A zeneszerző egyébként Michael Giacchino, akinek a Lost zenéit köszönhetjük. Viszont akárhogy is nézzük, ez egy nyomozós sorozat, amihez az Alcatraz csak keretként szolgál. Az aktuális ügy megoldása túl gyors és sablonos. Az átívelő sztoriból és a válaszokból nem sokat kapunk. A visszatekintések jók, sőt, sokkal élvezetesebbek, mint a jelenben játszódó események. Egyrészt képet adnak a hatvanas évekbeli börtönéletről, másrészt valamennyire megismerjük az aktuális szökevényt. Ha viszont nem elég érdekesek a visszatérő börtönlakók, akkor könnyen unalomba fulladhat a sorozat. Ráadásul a sztoriban sincs annyi lehetőség, hogy sok évadon át kitartson a sorozat. Kérdéses, mi lesz azután, hogy az összes rabot elfogták és lecsukták.


Az Alcatraz kezdése tehát kicsit felemás és bár jobban tetszett, mint a Terra Nova pilotja, a folytatásra egész biztos nem maradok. Hiába az ütős háttérsztori, úgy fest, hogy a heti ügyek fognak dominálni. Azok pedig nem elég érdekesek, hogy kitartsak a sorozat mellett.

Értékelés: 6/10

2 megjegyzés:

  1. Kicsit olyan, mintha a Fringe-et meg a 4400-at összegyúrták volna.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen, de míg pl. a Fringe-nél azonnal nézni akartam a következő részt, az Alcatraznál jobbára unatkoztam. Pedig első olvasatra az Alcatraz sztorija jobbnak tűnik.

      Törlés