2012. február 17., péntek

Awake - pilot

Tavaly még REM munkacímmel futott a projekt és már csak azért is érdekelt, mert Kyle Killen, a Lone Star készítője jegyezte. A címváltozást követően először csak két perc, aztán az első 7 perc, végül az első 8 perc is kijött az Awake-ből. Tegnap azonban az NBC az egész pilotot feltette a honlapjára, így muszáj volt bevizsgálnom a legvártabb idei újoncot. Hivatalosan egyébként március 1-jén kerül bemutatásra.


Michael Britten nyomozó autóbalesetet szenved a családjával és amikor magához tér, kiderül, hogy csak a felesége élte túl a balesetet, a fia meghalt. Amikor viszont este elalszik és másnap reggel felébred, a fia él és a feleségét vesztette el a balesetben. Nyomozónk tehát két párhuzamos világban él, de kérdéses, hogy melyik az álom és melyik a valóság.


A kezdés elég ütősre sikerült és bár utána kellett egy kis idő, mire követni tudtam a történetet, az epizódról abszolút pozitívan tudok nyilatkozni. A baleset után nagyon szépen bemutatják az említett két világot: a rendőrségi munkát, a gyászt és a szeretett családtag elvesztésének fájdalmát, valamint azt, hogy maga Britten hogyan éli meg ezt a helyzetet. Nyomozónk mindkét világban pszichológushoz jár, akik a saját módszereikkel próbálnak segíteni neki, illetve a beszélgetésekből sok olyan információ kiderül, amire a néző is rákérdezne, rácsodálkozna. Ez különösen tetszett az epizódban, főleg azért, mert tökéletesen illeszkedik egy ilyen koncepciójú sorozatba.


A szereplők közül egyértelműen a nyomozót alakító Jason Isaack kapja a legnagyobb játékteret, de erre a történet miatt szükség is van. Remekül helytáll ebben a szerepben, csakúgy, mint a feleségét játszó Laura Allen és a fiát alakító Dylan Minnette. És bár ők kevesebbet szerepeltek, karakterüket így is sikerült megismerni. Egyedül az epizód gerincét képező nyomozás volt gyenge, a jellemábrázolás viszont kiválóan sikerült. Szépen felépítették az epizódot, egyik jelenetet sem éreztem túlzónak vagy elnyújtottnak. Gyönyörű a fényképezés, az epizód minden percén érződik az igényesség és a kidolgozottság. Kérdés, milyen irányt vesz a sorozat a továbbiakban, epizodikus lesz vagy esetleg kapunk valamilyen főszálat. Mert az alapsztori nem húzható el a végtelenségig. A pilot mindenesetre ígéretesre sikerült, megérte várni rá.

Értékelés: 9/10 - Ha marad ez az irány, akkor a Homeland mellett az Awake is az évad legjobb újoncai közé fog kerülni.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése