2012. március 4., vasárnap

The River - pilot

Hatvan százalékos várakozási indexszel startolt az ABC horrorsorozata, aminél két dologtól tartottam. Mivel a Paranormal Activity készítői jegyzik a sorozatot, tartottam tőle, hogy sok lesz a hatásvadász jelenet, illetve hogy a kézikamerázás miatt nem fog úgy tetszeni. Az alapsztori már upfrontskor ismert volt: egy bizonyos Emmet Cole nevű természetfilm-sorozatot gyártó férfi eltűnik az Amazonas-vidékén, a családja pedig fél évvel később a keresésére indul. Az utazás költségeit az eddigi sorozatot támogató csatorna állja, de csak úgy, ha filmre vehetik a mentést. Ami persze csak elsőre tűnik egyszerű feladatnak.


Ahogy az alaphelyzetből is sejthető, a végeredmény olyan, mintha egy National Geographic műsort néznénk. Ez persze nem baj, sőt, a legpozitívabb csalódás az, hogy a kézikamerás felvételek egyáltalán nem voltak zavaróak. Helyenként dokumentarista jellegű a megvalósítás, de ez nagyon is jól állt a Rivernek. A táj csodaszép és ezt maximálisan kihasználták a duplapilotban: sok a felülnézeti felvétel és az elidőzés egy-egy folyószakaszon, tisztáson. Még a CGI szitakötők sem lógtak ki a képből, bár ha már őket ennyire kihangsúlyozták, akkor egy kicsit többféle állatot is megmutathattak volna. Így egy picit üresnek éreztem a környezetet, de ha a folytatás is ilyen lesz, akkor sem lehetünk szomorúak.


Tetszett, hogy hamar beindult a sztori és csak később bontották ki a karaktereket. Ez vélhetően a későbbiekben is így lesz, mert az összes szereplőt nem sikerült teljes egészében bemutatni a pilot során. A hangsúly érthető módon az eltűnt doktor feleségén, Tessen és a fián, Lincolnon van. A Lincolnt alakító Joe Anderson remek, de az anyját játszó Leslie Hope-ot túl fiatalnak éreztem a szerephez. Az epizód elején levő báros jelenetnél inkább tűnnek testvéreknek, mint anya-fia párnak. Arról nem is beszélve, hogy helyenként nagyon idegesítő volt a viselkedése (pl. amikor sikítva kérdezi a szellemtől, hogy él-e még a férje).


Az ijesztgetésekkel sincs gond, pont annyit kapunk belőle, amennyit a sztori megkíván. A szellem-témához is úgy nyúltak, hogy ne legyen idegesítő a végeredmény. A horrorelemek működnek, a babás rész például kimondottan jól sikerült. Láttunk egy életre kelt legendát is, amikből bizonyára lesz még az évad során. A kisípolások viszont sokat rontanak az élményen, mert nagyon erőltetettnek tűnnek.
A hangulat tehát megvan, a kutatás és a varázslat pedig izgalmasnak tűnik. Az első két epizód egy kicsit a Supernatural első évadára emlékeztet, vagyis úgy fest, hogy jobbára heti "ügyeket" fogunk kapni, miközben a fő szál is halad.

Értékelés: 7/10

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése