2012. március 5., hétfő

My week with Marilyn - Egy hét Marilynnel (2011)

Marilyn Monroe a mai napig a filmvilág egyik ikonjának számít, akinek a nevével bármit el lehet adni. Hogy ezt a kisugárzásának vagy a tehetségének köszönheti/köszönhette-e, azt mindenki döntse el maga. Ez a film csak egy kis szeletet mutat meg belőle. A trailer megtekintése után alig vártam, hogy láthassam a filmet. A hangulatot már ott sikerült megalapozni, úgyhogy olyasfajta varázslatra számítottam, mint a The Help esetében.


1956 nyarán a 23 éves friss diplomás Colin Clark (Eddie Redmayne) úgy döntött, hogy a filmiparban próbál szerencsét, és alacsony beosztású asszisztensként dolgozott A herceg és a színésznő forgatásán, a filmen, ami Sir Laurence Olivier (Kenneth Branagh) és Marilyn Monroe (Michelle Williams) főszereplésével készült. Monroe éppen a mézeshetét töltötte új férjével, Arthur Miller-rel (Dougray Scott). 40 évvel később a film forgatása alatt írt naplóját közzé tették - egy hét eseményei kivételével, ami néhány évvel később Egy hetem Marilynnel /My Week with Marilyn/ címen jelent meg. A film ennek az egy hétnek a története: hét idilli hangulatú napé, amikor Colin segítségével az ünnepelt sztár kicsit kiszabadult Hollywood és a gyakran nyomasztó munka szorításából.


Minden adott volt ahhoz, hogy egy szerethető és hangulatos filmet láthassunk, ám a végeredményben csak az egyik valósult meg. Hangulatilag teljesen rendben van a film. A zenék, a ruhák, az autók tükrözik a kort és a film üde színfoltjaihoz tartoznak. Ráadásul sok jelenet játszódik színfalak mögött (mint az Artistban), ami szintén sokat emel a színvonalon. De sajnos mindez kevés, ha a főszereplőn elbukik az egész. Jó pár kritikát olvastam a film előtt és a látottak fényében egyet kell értenem velük: Michelle Williams nem volt túl jó választás Marilyn Monroe szerepére. Az a helyzet, hogy az összes többi színész jobb nála. Még a nyúlfarknyi szerepet kapó autósofőr is. Kenneth Branaghról és Judi Denchről már nem is beszélve. Külsőleg sikerült Marilyn Monroe-vá válnia, de a Colint alakító Eddie Redmayne-nel közös jeleneteknél egyszerűen nem működik a kémia a két színész között, míg Colin és Lucy (akit Emma Watson alakít) között igen.


Pedig Michelle Williams mindent megtesz, de így is borzasztó erőltetett a játéka. A plakátok és a megjelenése alapján könnyedebbre számítana az ember. Az Oscar-jelölése is teljesen érdemtelen. Egy másik színésznővel (pl. Scarlett Johanssonnal) talán jobban működött volna a film. Ha eltekintek a főszereplőtől, akkor tényleg nem találni kivetnivalót a filmben. De mivel az Egy hét Marilynnel a főszereplőn áll (illetve jelen esetben bukik), sajnos nem volt olyan élvezetes a múltbéli utazás, mint a Helpnél vagy az Artistnál.

Értékelés: 6/10

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése