2013. január 21., hétfő

Utopia - pilot

Meglehetősen érdekes sorozattal rukkoltak elő a britek, aminek az első 60 perce igencsak intenzív élmény volt. Erre részletesen is kitérek majd a későbbiekben, elöljáróban csak annyit mondanék, hogy rég kavargott ilyen sok gondolat a fejemben egy pilotepizód után. 


A történet középpontjában a The Utopia Experiments, egy rejtélyes képregény áll, ami tulajdonképpen egy füzetet jelent, ugyanis az írója két évnyi elmegyógyintézetes tartózkodás után öngyilkos lett. Nem csoda, ha a rajongók felfigyelnek a hírre, hogy valakinek a birtokában van a képregény folytatása. Öt, egymást nem ismerő Utopia-rajongó egy találkozót beszél meg, hogy láthassák a soha meg nem jelent második füzetet, de az összejövetel nem úgy alakul, ahogy hőseink szerették volna. Egy bérgyilkos páros ugyanis egy Jessica Hyde nevű illetőt keresve azokra csap le, akik kapcsolatban állnak a képregénnyel. Egy titkos szervezet is belekerül a képbe, akik megzsarolnak egy közszolgát az Egészségügyi Minisztériumnál. 


Nyilván lesz összefüggés a szálak között, de a vakcinás vonalat egyelőre nem tudtam hová tenni. Nem volt annyira hangsúlyos és nem is kötött le olyan mértékben. Nem úgy a pilot többi része, ami már most remek összeesküvéses történetet sejtet. Sok kérdést felvetettek és bár egy részüket megválaszolták, bőven lehet agyalni a következő epizódig. Kevés sablont használtak az írók, úgyhogy nem egyszer sikerült meglepniük. Az epizód zárásánál például teljesen más szereplőre számítottam, amikor kinyitották az ajtót. 


Az atmoszféra már a cold opennél megfogott a színkavalkáddal és a szürrealitással. A színek vibrálóan élénkek és jól is használták őket. A bérgyilkosok táskájának típusára és színére szerintem még évek múltán is emlékezni fogok. A szereplők szimpatikusak, az Iant játszó színész (aki a Misfitsben Curtist alakítja) például itt sokkal barátságosabb karaktert hoz. A legjobb viszont kétségtelenül a bérgyilkos páros. A megjelenésük teljesen mást sugall, mint amilyenek valójában. A magas vékony olyan, mintha a '70-es évekből lépett volna elő és elég brutálisak a módszerei. A társa leginkább egy jóllakott napközisre emlékeztet, mégis minden egyes alkalommal, amikor Jessica Hyde felől érdeklődik, kirázott a hideg. 


Merészséget is tartogat a pilot, a szemes jeleneten egészen megdöbbentem. Azt tudtam, hogy a sorozatot vetítő Channel4 nem a visszafogottságáról híres, de azt sem gondoltam volna, hogy a véresebb dolgokat is ilyen részletesen megmutatják. A történetbe mindenesetre beleillett és a kellő hatást is sikerült elérnie. Összességében nagyon meggyőző volt a nyitány, úgyhogy mindenképp maradok a folytatásra. 

Értékelés: 8/10

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése