2013. január 19., szombat

Hemingway & Gellhorn - Hemingway és Gellhorn (2012)

A film a huszadik század egyik legnagyobb szerelmi történetét dolgozza föl. A kalandos életű író, Ernest Hemingway és Martha Gellhorn kapcsolatát, megismerkedésüktől kezdve, a szenvedélyes viszonyukon át a zajos házasságukig; hét országon keresztül, a spanyol polgárháborútól kezdve, és azon túl. Hemingway és Gellhorn a korszak egyik leghíresebb párja lett, akik bejáratosak voltak a legmagasabb társadalmi körökbe, melyek között az irodalmi világ arisztokráciája éppúgy megtalálható volt, mint Amerika első családja. 

 

Sok évtizedet és eseményt ölel fel a film, amihez nem kevés játékidő társul. Mégis számomra a film egyetlen negatívuma a hossza. A spanyol polgárháborúból való hazatérést követően ugyanis kicsit leült a sztori és amikor az órámra pillantottam, akkor a film nagy része még hátra volt. Egy háromrészes minisorozatként jobban tudott volna működni, mert a háttértörténet és Hemingway és Gellhorn kapcsolata érdekes volt. 


Tulajdonképpen az egész film egy visszaemlékezés, amit az idős Martha Gellhorn narrálásával hallunk. Az eseményeket is az ő szemszögéből látjuk, amivel sokkal személyesebbnek hatott a film. A háborúk borzalmai, az emberi sorsok és a háborús élmények feldolgozása olyannak tűnt, mintha mi is ott lennénk a helyszínen. Pont ezért tetszett az archív felvételek sokasága és a színes és fekete-fehér felvételek közötti átmenet. 

 

A címszereplőket alakító színészek (Nicole Kidman és Clive Owen) remekelnek és mindketten emlékezetes alakítást nyújtanak. A megismerkedésüktől kezdve követjük őket, látjuk szerelmük kiteljesedését és hogy hogyan is végződött a románcuk. Martha Gellhorn még mai szemmel nézve is talpraesett és céltudatos nő volt, és a legtöbb döntésével egyet is tudtam érteni. Hemingwayt a legtermékenyebb időszakában ismerjük meg, de miután megindul a lejtőn, már nem lehet drukkolni neki. A Hemindway és Gellhorn egy olyan kalandregény, ahol  nemcsak a világtörténelmi események, hanem a magánélet is a maga teljességében jelenik meg. 

Értékelés: 8/10

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése