2013. január 14., hétfő

A Royal Affair / En kongelig affaere - Egy veszedelmes viszony (2012)

Az, hogy a dánok otthonosan mozognak a dráma (Gengszterek fogadója, Ádám almái) és vérbeli fekete komédia (Zöld hentesek) területén, eddig sem volt titok. A Royal Affairrel viszont azt is bebizonyították, hogy a történelmi filmek között is tudnak maradandót alkotni. Olyannyira, hogy a 2013-as Golden Globe-on és a 2013-as Oscaron is jelölték a legjobb idegennyelvű film kategóriában. A számtalan megnyert díjról nem is beszélve. 


A 18. század végén Dániában a mentálisan beteg uralkodó, VII. Keresztély felfogadja udvari orvosának a német Johann Friedrich Struensee doktort. Döntésével Keresztély saját házasságát is veszélyezteti, mert a fiatal királynő menthetetlenül beleszeret az orvosba. Titkos viszonyuk azonban az egész királyságot veszélyezteti. Struensee lassan, de biztosan teljhatalomhoz jut a labilis uralkodó mellett, és a háttérből az egész ország irányítása a kezébe kerül. A mellőzött és mind jobban elégedetlenkedő elöljárók összeesküvést szerveznek az udvari orvos megbuktatására és eltávolítására. 
 

Először megrémített a több mint két órás játékidő, ennek ellenére nem éreztem hosszúnak a filmet. Jól bántak az arányokkal és mindent kifejtettek, ami szükséges volt. A történetet illetően nagy meglepetésekre nem kell számítani, hiszen sokszor látott sablonokat mutatnak, mégis az elejétől a végéig elvarázsolt a Royal Affair. Kezdve a fényképezéssel és az operatőri munkával, amilyenhez foghatót kevés filmben látni. Gyönyörűek a színek és a fényekkel is úgy játszanak, hogy egészen fenomenális lett a végeredmény. 
Aztán ott vannak a ruhák, a berendezési tárgyak és a gazdagon díszített termek, amik már az első percben visszarepítik a nézőt a 18. századba. Abba a korba, amelyben a nemesség foggal-körömmel ragaszkodik a privilégiumaihoz és a középkor módszereihez. Struensee ezen kívánt változtatni és a felvilágosodás tanaitól remélte a társadalmi igazságtalanságok megszüntetését. Látjuk, mi mindenre képes Keresztély, valamint Karolina Matilda hercegnő mellett és azt is, hogy a kortársai közül csak kevesen tudták követni és megérteni az elképzeléseit. 

 

Mindehhez persze elsőrangú színészgárda társul, akik egytől egyig felejthetetlen alakítást nyújtanak. Johann Friedrich Struenseet Mads Mikkelsen alakítja, aki erős és karizmatikus orvos-kormányzót jelenít meg. Ellenpontja az ideggyenge, viselkedészavaros király, akit kihasználnak és szánnak. Őt Mikkel Bo Folsgaard játssza, amiért meg is kapta a Berlini Nemzetközi Filmfesztiválon a Legjobb férfi alakítás díját. Karolina Matildaként a svéd Alicia Vikandert látjuk, aki külsőleg szép és törékeny, belsőleg viszont nagyon is határozott alkat. Három különböző történelmi személy a főszereplő, mégis inkább az emberi oldalukat mutatja be a film. 

Értékelés: 9/10

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése