2012. január 30., hétfő

Vexed - 1. évad

Másfél évvel ezelőtt, a Sherlockkal párhuzamosan futott a Vexed három részes első évadja, írás viszont valamiért nem született róla. Sokáig úgy tűnt, hogy ezzel a három epizóddal el is búcsúztathatjuk a sorozatot, de nemrég érkezett a hír, hogy berendelték a 6 részes második évadot.
A szériát a Misfits egyik írója, Howard Overman készíti, de ezúttal nem tinik a főszereplők, hanem egy nyomozópáros: a tapasztaltabb Jack Armstrong és a Bristolból érkező Kate Bishop. A két szereplő szöges ellentétei egymásnak, mégis remekül működik köztük a kémia. A nyitórész első perceiben például olyanok, mintha házastársak lennének. Ez persze a színészek (Toby Stephens és Lucy Punch) érdeme is, akik abszolút a hátukon viszik a sorozatot.


Nyomozós sorozat lévén ügyeket is kapunk (elsőként egy sorozatgyilkost), de a humor sokkal nagyobb szerepet kap, mint a rendőri munka. Ami jobbára a rendőrség épületével szembeni kávézóban zajlik, mert ott jobb a kávé. A legtöbb humorforrást maguk a helyzetek, illetve Jack szolgáltatja. Rengeteg az abszurd és idióta jelenet, a szereplők mégsem válnak nevetségessé. Sőt, néhány jelenet el is gondolkodtatja a nézőt (pl. hogy a multik mennyi mindent tudnak a vásárlóikról), de persze ezt sem szájbarágósan teszi.


A háromszor 60 percben remekül tudtak karakterizálni az írók. Az első részben felvázolt magánéleti szálakat pedig a későbbiekben is folytatják. Jó pont, hogy nemcsak a két főszereplőt, hanem a mellékszereplőket (Tony és Nez) is meg tudtuk ismerni. Bár nem szerepeltek sokat, nagyban hozzájárultak az élvezeti faktorhoz. A sorozat legnagyobb erénye azonban az, hogy tökéletesen vegyíti a krimit és a komédiát.

Értékelés: mindhárom rész egyforma színvonalat hozott, úgyhogy az egész évadra 8/10 megy.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése