2010. június 16., szerda

Glee - 1. évad

Tavaly májusban került bemutatásra a pilot, az első évad fináléjára pedig múlt héten került sor. A pilot megnézése után nekem egy tipikus iskolai sorozatnak tűnt a Glee: van egy iskolai kórus (pontosabban a cél az, hogy legyen egy), akinek a vezetője győzelemre szeretné juttatni a csapatot. A kórus összetétele persze vegyes és rengeteg az akadályozó tényező. A 22 részt végignézve elmondható, hogy ez csak a felszín, ennél jóval többről szól a sorozat. Először is, ha kórus, akkor zene, amiből epizódonként négyet-ötöt is kaptunk és amik egytől egyig híres előadók feldolgozásai (Kelly Clarkson, Madonna, Queen, Lady Gaga, stb.).


A kórustagok az iskola diákjai és mindannyian külön egyéniségek. Nem sorolom fel mindegyiküket, de a tagok közül kiemelkedik Rachel (igazi vezéregyéniség), Mercedes (fekete lány, elképesztően jó hanggal), Kurt (meleg srác), Artie (mozgássérült, kerekes székben van), Quinn (terhes lány), Finn (a focicsapat kapitánya), Puck (szintén focista, Quinn gyerekének apja) és Tina (ázsiai származású, Artie szerelme). Minden szereplő árnyalt, nincsenek csak pozitív és csak negatív karakterek. Épp emiatt szerethetők és emberiek. Az évad alatt hatalmas változáson mennek keresztül, a heti próbák során újabb és újabb leckéket tanulnak, így az évadzáróban meg is jegyzik, hogy a kórus és persze Will Shuester nélkül nem tudtak volna összekovácsolódni és nem tanulták volna meg másként látni a világot.


Ha iskola, akkor tanárok. A kórusvezető mellett nem lehet figyelmen kívül hagyni Sue Sylvestert, az iskola tornatanárát. Igazi love-to-hate karakter, aki mindent megtesz a sikerért és azért, hogy bojkottálja a kórust. Nagyon összetett jellemről van szó, a fináléban kiderül róla, hogy a szíve mélyén jó ember ő, csak más eszközökkel próbál meg boldogulni.


Ha iskola, akkor magánélet, aminek nagyon nagy szerepe van az epizódok összekötésében. A 22 rész alatt gyakorlatilag minden előfordul: szerelem, szerelmi csalódás, megcsalás, terhesség, álterhesség, válás, két elvált szülő összeköltözése, sosem látott anyuka előkerülése és Will egykori osztálytársának feltűnése.
A finálé méltó volt az évadhoz, mert gyönyörű volt mind a 40 perc, ami lezárta az eddig történteket. A kórus ugyan csak második lett a versenyen, de a látottak alapján kijelenthetjük, hogy ősztől egy sokkal összetartóbb és keményebben küzdő csapatot láthatunk majd.

Értékelés: a fináléra 10/10-et adok, az évadra viszont csak 8/10-et, mert a szünetet követően eléggé leült a színvonal.

2 megjegyzés:

  1. Szaszu!

    Nem túl érdekes, írj bele valami olyat, ami felkelti azok figyelmét, akik még nem láttk a Gleet!

    Egyébként jó!

    VálaszTörlés
  2. Többen is írtak már a Gleeről, de ők sem említettek meg mást, mint amit itt olvashatsz. A kórusról, a zenékről és a karakterekről írtam. Ha ezeket kiveszed, egy átlagos középiskolás sorozatot kapsz. Vagy esetleg az eyecandy faktort hiányoltad?
    Szerintem akinek bejön az alaptéma, az úgyis megnézi a pilotot. Az alapján pedig már el tudja dönteni, hogy kíváncsi-e a folytatásra vagy sem.

    VálaszTörlés