2020. augusztus 11., kedd

Hurok (2016)

Az illegális gyógyszerkészítmények csempészésével foglalkozó Ádám szorult helyzetében hoz egy rossz döntést, ami nem várt, tragikus események láncolatát indítja el és ennek áldozatául esik terhes barátnője is. Azonban mikor már minden veszni látszik, váratlanul új esélyt kap, hogy helyrehozza maga körül a dolgokat. Aztán még egyet. És még egyet... 


Nagyon rég adós voltam ezzel a bejegyzéssel (konkrétan még abban az évben néztem meg ezt a filmet először, amikor bemutatták), de most végre pótlom. Szóval 2016-ban készült egy szuper film Madarász Isti rendezésében, ami simán felveszi a versenyt a kultikus külföldi thrillerekkel. Az idővel kapcsolatos alkotásokat szeretem, a blogon is írtam már néhányról (pl. Predestination, Looper, In time, de a nemrég olvasott Időbe zárva c. regényt is idesorolnám), így nem ért váratlanul a Hurok témája és felépítése. 


A sztori nem túl bonyolult, a megvalósítás viszont nagyon el lett találva. Akkor is lenyűgözött, amikor először láttam a filmet és most is. Egyszerűen hihetetlenül jól vannak összerakva a jelenetek és mire a film végére érünk, a legapróbb furcsaságra is magyarázatot kapunk. Érdekes, hogy amikor Ádám a saját alteregóival találkozik vagy beszélget, akkor sem feltétlenül szakad meg az időhurok, ebben mindenképpen eltér ez a film a többitől. A film utolsó jelenetéért is jár a piros pont, pont ott zárták le a filmet, ahol kell.  


A színészek alakítására nem lehet panasz, Száraz Dénes (Ádám) és Anger Zsolt (Dezső) remekül hozták a szerepüket. A másik két főszereplőt (Martinovics Dorina és Hegedűs D. Géza) is érdemes megemlíteni, de ők kicsit kevesebb játékteret kaptak. Jó példa arra a Hurok, hogyan lehet kevés főszereplővel izgalmas és tempós filmet csinálni. 


Vannak azért kisebb bakik és kérdőjelek a filmben, és a minimál költségvetés is érződik, de maga a koncepció és a megvalósítás simán feledteti ezeket. A kietlen terek mellett Pest lepukkantabb részeinek is volt egy külön bája, ami jól illett ehhez a filmhez. 

Értékelés: 8.5/10

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése