2020. augusztus 1., szombat

Orvos-Tóth Noémi: Örökölt sors

Fülszöveg: Amikor ​elkezdjük kutatni elakadásaink, szorongásaink, elhibázott párkapcsolataink, ismétlődő kudarcaink okát, gyakran kiderül, hogy saját életünk történései nem adnak megfelelő magyarázatot. Ilyenkor érdemes a tágabb perspektívát is megvizsgálni, és szüleink, nagyszüleink vagy akár a még korábbi generációk életeseményeit is feltárni. Számomra ma már egyértelmű, hogy egyetlen ember sorsa sem érthető meg transzgenerációs szemlélet nélkül. Ha szeretnénk megszabadulni kínzó tüneteinktől, vagy megváltoztatni zavaró viselkedési és érzelmi mintáinkat, fel kell tárnunk családunk múltját.
Ez gyakran nem egyszerű feladat, mert sok titkot, kimondatlan feszültséget hurcolunk magunkkal, és adunk tovább generációról generációra. A tabutémák pedig megakadályozzák, hogy egészségesen és őszintén kapcsolódjunk egymáshoz és önmagunkhoz.
Ebben a könyvben szeretném végigvezetni az olvasót egy transzgenerációs önismereti úton, hogy saját életében tetten érhesse és helyrehozhassa a múltból megörökölt negatív érzelmi viszonyulásokat és viselkedési mintákat. 

Tavaly akárhányszor elmentem a kedvenc könyvesboltom kirakata előtt, mindig ez a könyv fogadott. Először simán elsétáltam mellette (van némi fenntartásom, ha egy könyv toplistás), de aztán egyre többen kezdték dicsérni és interjúk alapján a szerző is szimpatikusnak tűnt, így a következő vásárlásomkor már célirányosan ezt a könyvet kerestem. Először a borítója fogott meg, ugyanis első ránézésre olyan, mint egy régi családi fényképalbum. A címmel való kapcsolódás nem véletlen, ugyanis az Örökölt sors szépen végigvezet minket a családba ágyazott egyéni sorson a fogantatás pillanatától kezdve egészen a halálig. 

Az első néhány oldal olvasása után már egyre jobban érdekelt a téma, korábban ugyanis nem olvastam ehhez hasonló átfogó pszichológiai művet. A szakmai igényesség mellett könnyen olvasható a könyv, nincs tele szakzsargonnal és barokkos körmondatokkal. A példák érthetőek és könnyű velük azonosulni. Több olyan élethelyzetet bemutat a szerző, amelyek pontosan ugyanolyanok, mintha az én életemből merítette volna őket. Azt sem gondoltam volna, hogy bizonyos mintáknak vagy berögződéseknek, amelyek a jelenlegi életünket megkeserítik, akár több generációval ezelőtti gyökere van.

Tetszettek a fejezetek végén szereplő kérdések is, némelyik komolyan elgondolkodtatott. Vagy azért, mert korábban fel sem merültek bennem (holott igenis fontosak), vagy pedig azért, mert nem tudok választ adni rájuk.  Miközben olvastam a könyvet, az jutott eszembe, hogy gyakorlatilag mindenkinek ajánlani tudnám. Kezdő és gyakorló szülőknek, fiataloknak, idősebbeknek, mert a bemutatott sorsokon keresztül mindenki megtalálhatja azt az "útmutatót", amit érdemes megfogadni, alkalmazni és továbbadni.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése