2011. augusztus 21., vasárnap

Justified - 2. évad

A jól sikerült első évad után nagyon vártam a folytatást, amiből végülis nyári dara lett.
A nyitórész pont ott folytatódik, ahol az előző évad befejeződött. Egyszerű üggyel indít az epizód, amiből szép lassan kirajzolódik az évad fő szála: a Bennett család és az ő tevékenységük. Földjeiken marihuánát termesztenek, amit sosem titkolnak, viszont kíméletlenül elbánnak azzal, aki az útjukba áll. Harlan tehát a Crowder család után sem marad bűnözők nélkül. A bűnözők mellett Raylannek a hivatali teendőket is el kell látnia és a magánéletét is rendeznie kell.


A sorozat jól ismert stílusjegyei (hangulat, kiváló párbeszédek és remek színészi alakítások) megmaradtak, de ez évad mégsem volt olyan jó, mint az előző. A felvezető epizódok után ugyanis leült a történet és nem nagyon foglalkoztak a fő szállal. Hiába volt izgalmas a pénzes-bankrablásos epizód, feleslegesnek éreztem, mert az események nem voltak hatással a későbbiekre. Ebben az évadban hangsúlyosabb volt az átívelő szál, mint az előzőben, így a kisebb ügyek el is tűnnek az évad végére. A fináléban sikerült pontot tenni a Bennett ügy végére és információt is kaptunk a jövőre nézve.


Nemcsak a történet lett új, a karakterek is megváltoztak és nem feltétlenül jó irányba. Raylan például sokkal keményebb volt az első évadban, mint most. Ebben az évadban ritkábban lőtt és az érdekeit sem tudta olyan erőteljesen védeni. Boyd az évad elején kerülte a bűnözést, de borítékolható volt, hogy előbb-utóbb ismét rossz útra tér. Kicsit hirtelennek éreztem ezt a váltást, de bízom benne, hogy a 3. évadban nem az első évados Boydot látjuk viszont, hanem azt, akin látszik a jó útra térés rövid időszaka. Ava pálfordulása sem tetszett. Az évad elején még hevesen ellenezte a bűnözést és az illegális tevékenységeket, az évad végén mégis Boydot támogatja.


Számos nagyszerű színészt láttunk az évadban, akiknek a játéka nagyban hozzájárult a sorozat színvonalához. Margo Martindale (Mags Bennett) remekül hozta a Bennett család fejét, aki igyekszik mindent kézben tartani. Bár a fiaival kemény, Mags úgy bánik Lorettával, mintha a saját lánya lenne. Jeremy Davies (Dickie) teljesítménye is elismerésre méltó. A sérelmei, testvére halála és a családból való száműzetése miatt Dickie egyre frusztráltabbá válik. A Bennettékkel való leszámolást egyedül ő éli túl, ezért kíváncsian várom, mihez kezd majd a 3. évadban. Kaitlyn Dever (Loretta) szintén összetett karaktert alakít. Loretta próbál beilleszkedni a Bennett családba, miközben keresi a válaszokat apja hirtelen eltűnésére. Pozitívum, hogy a fináléban nem húzza meg a ravaszt, hanem a jobb élet mellett dönt.

Értékelés: 8/10

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése