2011. augusztus 24., szerda

Mátrix trilógia

A mátrix mindenütt van. Körülvesz minket... Azt látod ha kinézel az ablakon. Vagy ha bekapcsolod a tévét. Mindig érzed, mikor munkába mész vagy épp templomba, mikor befizeted az adót. Ez a világ, mellyel eltakarják szemed elől az igazságot...hogy egy rabszolga vagy Neo. Megkötözve születtél mint mindenki, egy börtönben, mely érzékszervekkel fel nem fogható. Börtön az elméd számára.


Thomas Anderson programozó egy nagy számítástechnikai cégnél dolgozik, éjjel azonban Neo néven hacker az interneten. Kutatásai közben egyre gyakrabban találkozik a Mátrixszal. Egyik este valaki kapcsolatba lép vele a számítógépén keresztül, így hősünk megismerkedik Trinityvel, a hacker lánnyal. A lány felajánlja neki, hogy bemutatja Morpheusnak, akitől megtudhatja, mi is az a Mátrix. Neónak egy kérdésre is választ kell találnia, amely ugyanolyan mellbevágó, mint az első. Vajon ő a kiválasztott? Még mielőtt felfoghatná, miről van szó, Neo biztos abban, hogy a kérdésre nem a válasz. Mások, mint Morpheus társa, Cypher egyetértenek, ám akadnak olyanok is, akik nem egészen biztosak ebben. A mátrixnak védelmezői is vannak. Vezetőjük a könyörtelen és szó szerint fékezhetetlen Smith ügynök. A mátrix őreinek módszerei egyszerre ámulatba ejtőek és rémisztőek. Neo, Morpheus és Trinity élethalálharcot folytat a mátrix gonosz és szinte legyőzhetetlen őrei ellen, hogy választ találjanak kérdéseikre, ráeszméljenek valódi erejükre, és megismerjék sorsukat. Minden mozdulat, minden másodperc, minden gondolat döntő jelentőségre tesz szert, ha ki akarnak szabadulni a mátrix rabságából, és elpusztítani mindazt, amit képvisel.


A trilógia első része pörgős és izgalmas, rengeteg információ zúdul az emberre. Ez nem minden esetben előnyös, több jelenetet újra kellett néznem, mert túl gyors volt a tempó. Ennek ellenére ez a rész tetszett a legjobban a trilógiából.
A trilógia második része (Mátrix - Újratöltve) akciódúsabb, megindul a harc a Mátrix őrei ellen. Neo itt már sokkal nagyobb erők birtokában van, az első filmben megismert Trinity pedig gyengébbnek tűnik nála. Az őrökkel való harccal párhuzamosan a gépek Ziont kezdik támadni. Nem sok minden derül ki Zionról, igazából egyből a történetszál közepén találjuk magunkat. Az őrök világát sikerült bemutatni, de én hiányoltam, hogy a gépeket nem mutatták be olyan részletesen. Néhányat ugyan már az első részben is láttunk belőlük (pl. polipok), de céljaikat és a birodalmukat csak később ismerjük meg. Emiatt nehéz volt követni a filmet. Az Újratöltve közel olyan hosszú, mint a Mátrix, de még közvetlenül a film megnézése után sem sok jelenet maradt meg bennem. Nagyon sok időt áldoztak az Orákulum és a Merovingi bemutatására, és az Építővel folytatott párbeszéd is érdekes volt, mégsem volt akkora jelentőségük ezeknek a jeleneteknek.


A trilógia befejező része (Mátrix - Forradalmak) pont ott folytatódik, ahol az előző rész véget ért. Annak ellenére, hogy Zion pusztulás előtt áll, a film elején nem sokat érzékelünk ebből. Neo ugyanis az Állomáson tér magához, ami a valóság és a Mártix között van. A szerelmes Trinity viszont megmenti Neót és visszahozza a valóságba. Furcsa ez a szerelem, mert nem elsöprő erejű és inkább csak Trinity oldaláról látjuk (Neo nem ad ki érzelmeket). Trinity még kisebb szerepet kap, mint az előző filmben, de Morpheus sem szerepel sokat. A legtöbb időt a Zion elleni háború veszi el a filmből, ami nem sokban különbözik a filmekből jól ismert háborúktól (tele van klisével). A többi jelenet súlytalan, és igazából egyik szereplőnek sem lehet drukkolni. A befejezésben nincs semmi meglepő, a giccses naplemente viszont sokat ront az élményen.

A látvánnyal nincs gond, még 10-12 év távlatából is profinak hatnak a jelenetek, de sajnos ez az egyedüli pozitívum a trilógiában. Az elején izgalmas sztori hamar követhetetlenné vált, a trilógia befejező része pedig érdektelen lett.

Értékelés: 5/10

2 megjegyzés:

  1. Egyetértek a leírtakkal. Messze az első rész a legjobb. Bár a Watchowski-testvérek azt mondták, hogy eleve trilógiának szánták a Mátrixot, szerintem ez egyáltalán nem így van. Szerintem ők maguk is meglepődtek, mekkora sikere lett az első résznek, ezért gyorsan összedobtak még két részt. (Mert a második és harmadik rész közel sem látszik annyira átgondoltnak a történet szempontjából, mint az első volt.)
    Ennek ellenére mind a három film látványos és izgalmas, csak ahogy te is írtad, az elején nagyon jól megalapozott történet a végére teljesen érdektelen lett.

    VálaszTörlés
  2. "Szerintem ők maguk is meglepődtek, mekkora sikere lett az első résznek, ezért gyorsan összedobtak még két részt."

    Igazság szerint én sokkal többet vártam a trilógiától, a 3. részben már egyáltalán nem érdekelt a történet, alig vártam, hogy vége legyen.

    VálaszTörlés