2011. augusztus 14., vasárnap

Downton Abbey - 1. évad

Az izgalmas Shadow Line után egy nyugodtabb sorozatra vágytam, ezért a már régóta daralistán szereplő Downton Abbeyre esett a választásom.

A sorozat 1912-ben játszódik, egy Edward-korabeli, impozáns kastélyban. A főszereplő, a Crawley család, arisztokrata család, számtalan szolgálóval, nagy vagyonnal. Amikor Lord Grantham örökösei, James Crawley és fia, Patrick a Titanic hajó katasztrofális balesetében odavesznek, felmerül a kérdés, hogy ki legyen az örökös? A Crawley család mindennapjainak lehetünk tanúi, betekintést nyerünk abba, hogy miként éli életét egy arisztokrata család.


A boldog békeidőkben minden idillinek és reménytelinek tűnik, de a változ(tat)ásra irányuló törekvések is megjelennek már (feminizmus). A régi és az új világ találkozása ez a korszak: a családi tradicíók mellett jelen vannak a modern kor vívmányai is (elektromosság, autók, telefon). A ruhák és a berendezési tárgyak korhűek, az embernek tényleg olyan érzése van, mintha a 100 évvel ezelőtti világba csöppent volna.


Rengeteg szereplőt vonultat fel a sorozat, de bőven jut idő a megismerésükre. Nagyon tetszett, hogy nemcsak az arisztokrácia, hanem a személyzet életébe is beleláthatunk. Nekik is megvan a saját szabályzatuk, gyakorlatilag egy közösségként élnek a kastélyban. Bár a hierarchikus viszonyok megvannak, nincs éles határ a főurak és a szolgák szintje között. Az inasok és komornák bensőséges viszonyban vannak az uraikkal és úrnőikkel, és az is előfordul, hogy tanácsaikkal befolyásolni tudják a lordokat és ladyket. Sybil, a családfő lánya például mindent megtesz, hogy Gwen (aki cseléd) titkárnői álláshoz jusson. Nincsenek elnagyolt jellemek a sorozatban, minden szereplő összetett személyiséggel rendelkezik. A színészgárda elsőrangú, az évad bővelkedik a nagyszerű alakításokban.


A gyönyörű fényképezés, a hangulatos zene és a kiváló színészek nagyszerűen visszaadják az első világháborút megelőző vidéki miliőt.
A 8 epizódos második évad ősszel érkezik; egyértelmű, hogy maradok.

Értékelés: 9/10

1 megjegyzés:

  1. Kár, hogy nem tudom ennyire jól kifejezni magam, Neked sikerült megfogalmaznod azokat a dolgokat, amik nekem is nagyon tetszettek ebben a filmben. Igazából az egész, elejétől a végéig.

    VálaszTörlés