2011. április 10., vasárnap

Justified - 1. évad

Múlt héten tüzetesebben átnéztem a gépemen tartózkodó sorozatokat és megakadt a szemem a Justifiedon. A sorozat tavaly indult és a pilotot az amerikai vetítés után pár nappal meg is néztem, utána viszont időhiány miatt félretettem a szériát. Nem nagyon emlékeztem a sorozat első részére, úgyhogy újranéztem a pilotot, majd pár nap alatt sikerült ledarálnom az egész évadot.


Egy modernkori westernsorozattal van dolgunk, ami egyáltalán nem mondható unalmasnak. A pilot rögtön egy elég figyelemreméltó jelenettel nyit: Miamiban vagyunk, ahol Raylan Givens rendőrbíró (Timothy Olyphant) megérkezik betartani az ígéretét. Előző nap ugyanis 24 órát adott a helyi maffia egyik nagyobb ágyújának, hogy lépjen le a városból, különben... A rosszfiú pisztolyt ránt, de mivel nem elég gyors, három golyóval a mellkasában végzi. Raylant a lövöldözés miatt a főnöke hazaküldi Kentuckyba, ahol a régi ismerőseit (Winona, a volt felesége; Art Mullen, a főnöke) látja viszont.


Az évad első felében az egy rész-egy ügy felállás dominál; azt látjuk, hogy a marshall csinál mindent, amit kell: fegyveres kíséretet biztosít, felügyeli a rendet, nyomoz és rács mögé küldi a rosszfiúkat. A rosszfiúk kemények (a kisebbek általában hülyék is), Raylan azonban könnyűszerrel leszereli őket. Ezek a leszerelések ritkán torkollanak vérfürdőbe, Raylan higgadtan kezeli a helyzetet és csak akkor lő, ha nagyon muszáj.


Az évad 6-7. részétől ezek a nyomozgatások háttérbe szorulnak és a főszál kerül előtérbe, ami az évadzáróban csúcsosodik ki, ami joggal tekinthető a sorozat legjobb epizódjának. A fő szálakat sikerül lezárni, de így is marad sztori a jelenleg futó második évadra.
A sorozat erősségei közé tartozik a színészi játék. Raylan Givenst a Deadwoodból ismert Timothy Olyphant játssza, aki olyan, mintha rászabták volna a rendőrbíró szerepét. Olyphant mellett a Boydot alakító Walton Goggins kiemelkedő még, de a többi szereplőre sincs panasz.
A másik dolog, amitől jó sorozat a Justified, a hangulat. A kisvárosi milliő, Givens megjelenése (cowboykalap, bőrcsizma, farmer, öltöny), a zenék és a déli tájszólás mind hozzájárulnak ahhoz, hogy egy élvezetes első évadot kapjunk.

Értékelés: 8.5/10

1 megjegyzés:

  1. "A másik dolog, amitől jó sorozat a Justified, a hangulat."

    Ez így van. Remek sorozat ez A törvény embere. Tavaly ez volt a kedvenc évadom a szezonból.

    VálaszTörlés