2010. május 29., szombat

FlashForward - 1. évad

A sorozat, ami nagyon jól indult, majd szép lassan akkora zuhanórepülést hajtott végre, amire ritkán van példa. Egy évadot ért meg a sorozat és azt kell, hogy mondjam, egyáltalán nem sajnálom. Ha gonosz akarok lenni, akkor azt is mondhatnám, hogy bizony jól döntött az abc, mikor bejelentette, hogy nem kér a folytatásból. Miért is?

Kezdjük a sorozat alapsztorijával. Az első részt követően minden epizód elején tudatosítják a nézőkben: "[2009.] Október 6-án az egész világ eszméletét vesztette 2 perc 17 másodpercre, és betekintést nyert a jövőjébe." (szigony fordítása) A pilotban gyönyörűen megmutatták, milyen is ez. Ezt követően szépen kibontották ezt a történetszálat. Az FBI nyomozni kezd az okok és az elkövetők után Weddeck, Mark Benford, Janis és Dimitri vezetésével. Szép lassan megismerjük mindegyikük kitekintését, múltját és jelenét.

És valahol itt rontották el a sorozat írói. Merthogy az a sorozat legnagyobb baja, hogy tele van érdektelen karakterekkel, akiket simán ki lehetett volna hagyni, itt viszont túl nagy jelentőséget tulajdonítottak nekik. Teljes epizódokat szenteltek a kitekintéseiknek, miközben a sztori semmit sem haladt előre [ilyen volt Nicole és Bryce (az ápoló és a fiatal doki)]. A Lostnak van hasonló felépítése és az első évadban remekül működik az egyensúly: egy epizód = egy szereplő múltját ismerjük meg, de a történet is halad előre. A FlashForward sajnos nem ilyen. Az látszik, hogy sok mindent ki akartak bontani, csak nem tudták, honnan is kezdjék. Egyszerűen túl sokat akartak markolni az írók és nagyon keveset fogtak.


Nézzük csak a finálét! Az egész epizód a kitekintéseket mutatja be, semmi fordulat nincs bennük, plusz az egész hemzseg a logikátlanságoktól: Szakáll lányát halottá nyilvánítja az orvos az előző részben, a fináléban viszont észreveszi, hogy "Ja, hoppá, még van pulzusa." vagy az egész lövöldözés az FBI székházában. Nem lehet komolyan venni, mert rémgagyi az ötlet és a megvalósítás (Benford ügynök lassított futása például). Mindezek mellett elvarratlan szálak is maradtak a sorozatban: Jerichoval most mi van? Hogy számolják fel? Miért vitte el Lita Janist a kórházból? Mi lett Gabriellel?


Sajnos a sorozat eljutott odáig, hogy egy idő után azt sem tudtam, miért nézem. Ja, de tudom. Érdekelt, mi lesz április 29-én, ami viszont a legkevésbé sem volt izgalmas. Egyetlen egy dolog fog hiányozni a sorozatból: a zenék. A dalok kiválasztásához legalább volt érzékük a sorozat készítőinek.

Összességében: 4/10 megy az egész évadra. Volt pár jó rész a sorozatban, de eltörpül a számuk a sorozat átlagához viszonyítva.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése