2010. május 21., péntek

V (2009) - 1. évad

Az abc két high-concept sorozatából elsőként jöjjön a V értékelése. [FlashForwarddal kicsit le vagyok maradva.]
Bevallom, tavaly még csak nem is terveztem, hogy nézni fogom. Idegenek, Föld megszállása... kliséhalomnak tűnt. Aztán novemberben nagyon jó véleményeket olvastam a pilotról, úgyhogy adtam neki egy esélyt, amit azóta sem bántam meg.
Első körben a sorozatról és a teljes évadról írok egy kicsit, utána pedig az évadzáróról.

A sztori: Magukat csak V-nek (vagyis Visitors = Látogatók) hívó, emberi külsővel rendelkező gyíkemberek jönnek a Földre azzal a céllal, hogy megszállják a bolygót és leigázzák az emberiséget. Nem az összes V érkezik a bolygónkra, hanem csak 29 hajónyi, akik felmérik és előkészítik a terepet. Anna, a V-k királynője első körben meg akarja győzni az embereket, hogy a V-k segítő szándékkal jöttek ide (minden téren jóval fejlettebb technológiával rendelkeznek) és együtt akarnak működni az emberiséggel. Ennek jeleként orvosi központokat hoz létre, ahol olyan betegségeket gyógyítanak, amire a mai orvostudomány nem képes. Segít a globális problémák megoldásában, felajánlja az ő energiaforrásukat ("kék energia"). Mindemellett a V-k nagyon barátságosnak tűnnek, az embereket körbevezetik a hajóikon, sőt, azt is lehetővé teszik, hogy az emberek közöttük élhessenek.
Mindez azonban csak álca. Az orvosi központokban olyan szert adnak be az embereknek, amitől előbb-utóbb V-kké alakulnak, a "kék energiával" pedig azt akarják elérni, hogy az emberek függjenek tőlük.
Szerencsére nem mindenki áll a V-k mellett, egy bizonyos "Ötödik Hadoszlop" minden erejével meg akarja akadályozni Anna tervét. Nemcsak emberekből áll ez a csoport, jó néhány V is a tagja. A lázadók közt van Erica Evans FBI ügynök, Ryan és Joshua (akik V és az emberek oldalán harcolnak), egy pap, valamint Hobbes, akit mind az FBI, mind a V-k nagy erőkkel keresnek. A Hadoszlop ismeri a nagy tervet és meg akarja győzni az emberiséget, hogy ne bálványozza a látogatókat. Annának persze kínos a szervezet megléte, minden erejével fel akarja számolni: hadsereget akar létrehozni a Hadoszlop és az emberek ellen (gyík lévén tojást rak), V-k kerülnek az FBI-ba, hogy kémkedjenek és jelenteni tudjanak Annának.
Az évad nagyon döcögősen indult, az első három rész nem is volt különösebben izgalmas. A negyediktől azonban felgyorsulnak az események, egyre több minden derül ki a szereplőkről.
Ennyit a sorozatról és az évadról, következzen a finálé értékelése.

V 1x12
Egy pörgős, izgalmas epizódot láttunk, egész egyszerűen nem tudtam, mi fog történni, mi lesz a következő lépés a szereplők részéről. Anna egy ritka nagy sz*rkavaró (elnézést a kifejezésért), hihetetlen, ahogy manipulálja az embereket (Chadet, a tévériportert meg az emberiséget en bloc). Chad amúgy egy nagyon érdekes figura, tippem szerint át fog állni az emberek oldalára és az Ötödik Hadoszlop tagja lesz. Eléggé sokkolta az a kép, mikor a V-k azt a nőt kínozták. Ráadásul kezdi érezni (vagy érteni), hogy a látogatók nem jó szándékkal jöttek a Földre.
Lisa nekem az epizód meglepetése volt, én simán kinéztem belőle, hogy beárulja a lázadók tervét az anyjának és Evansék részéről rosszul végződik a vacsora.
A tojások ugye megfagytak (mondjuk 12 megmaradt, de hát az nem sok), Anna tombol (milyen furcsa, hogy érzelemtesztet csináltatott a V-ken, aztán ugye neki is meglehetősen emberi érzelmei vannak) és bosszúra kész.
A zárójelenetben vörössé változott az ég, jelezve, hogy nagy dolgok vannak készülőben.
Joshuáért aggódom egy picit, mert ha a V-k vissza tudják nyerni az utolsó emlékeit, akkor Evans és a Hadoszlop elég nagy bajba fog kerülni. Ryan meg szerintem Anna oldalára fog állni, mivel sok lázadót ismer és Annának kellenek az infók, úgyhogy előbb-utóbb biztos meg fogja törni. Meglátjuk, hogyan alakul a folytatás. Ha a történet ugyanilyen lesz és egy kicsit javítanak a cgi-n (mert az néhol nagyon gáz), akkor jó kis évadnak nézünk elébe.

Összességében 8/10 megy az évadra, a kivitelezésen kellene még egy kicsit javítani.

1 megjegyzés:

  1. 10/8?

    Részemről inkább egy hetest dobnék rá. Sokat fejlődött a széria meglátásom szerint a fináléra. A finálé is tetszett, szóval várom a második évadot.
    Remélem a készítők belátják, hogy kasza lebeg a fejük felett, s maximumra kapcsolnak. Egyetlen egy dologtól félek: ilyen nézettség mellett még inkább csökkenteni fogják a büdzsét, szóval még ennél is gyérebb CGI lesz... Te jó ég... :S

    VálaszTörlés