2019. augusztus 27., kedd

Barabási Albert-László: Behálózva - A hálózatok új tudománya

Fülszöveg: A könyv, mint minden igazi tudomány, látszólag egyszerű kérdést kutat egy detektív szívósságával: Hogyan kapcsolódik minden egymáshoz, és mit jelent ez a tudományban, az üzleti és a mindennapi életben? „A világunkban meglévő hálózatok valódi természetének megértésével olyan, az emberiséget foglalkoztató kérdésekben kerülhetünk közelebb a válaszhoz, mint a vírusok leküzdése, a gazdasági válságok kezelése, a terrorizmus visszaszorítása vagy akár az emberi társadalom gondjainak megoldása."

A Képlet olvasása után kíváncsi voltam a szerző más műveire is, ráadásul az ismertető alapján is érdekesnek tűnt a Behálózva. Stílusában ugyanolyan igényesen megírt műről van szó, mint a Képlet és bár jóval egyszerűbb témájúnak gondoltam, sokkal időigényesebb volt az olvasása. A matematikai összefüggéseken keresztül (az első fejezet konkrétan a gráfelmélettel indít) a biológián át, az üzleti életet és az internet topológiáját is alaposan megvizsgálja és bemutatja a szerző. Ebből kifolyólag a könyv megköveteli a figyelmet, így nem igazán lehet könnyű esti olvasmánynak tekinteni. 

A két Barabási-könyv közül egyébként a Behálózva jelent meg korábban, a Képlet pedig 15 évvel később, mégis mindkét mű ugyanolyan érdekes és érthető a nagyközönség számára. Ráadásul a Behálózva még ábrákkal is igyekszik szemléltetni a leírtakat. Ettől a könyvtől is egy szemléletmódot kaptam és mivel körülöttünk annyi minden működik hálózatként, sok gondolatot érdemes megfogadni a könyvben taglaltak közül. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése