2019. június 24., hétfő

Barabási Albert-László: A képlet - A siker egyetemes törvényei

Ismét volt időm olvasni, jöjjön is róla a beszámoló.

Fülszöveg: Az életben gyakran tapasztaljuk, hogy a kimagasló teljesítmény és a siker nem feltétlenül jár kéz a kézben. Barabási Albert-László, a hálózatok világhírű kutatója legújabb könyvében a tudósokra jellemző kíméletlen logikával tárja fel előttünk a siker kollektív természetét, azaz hogy a siker valójában annak függvénye, hogy mit gondolnak rólunk a többiek, és hogyan reagálnak a cselekedeteinkre.
A KÉPLET című könyv a mindennapi életből vett példák segítségével világítja meg a siker törvényszerűségeit: azokat a törvényeket, amelyek alapján megdöbbentő pontossággal jósolható meg, hogy adott feltételek között ki lesz valóban sikeres, és miért. Barabási Albert-László révén megismerhetjük a siker titkos képletét, s ezáltal választ kapunk arra is, mi magunk hogyan lehetünk sikeresek.




Rengeteg könyv szól a sikerről és az önmenedzselésről, én viszont nem(csak) emiatt olvastam el ezt a könyvet. Az egyetemi gazdaságpszichológia kurzuson hívta fel a figyelmünket a tanár Barabási Albert-László nevére és a szerző életrajzát elolvasva kíváncsi voltam, milyen törvényszerűségeket lehet megfogalmazni a sikerrel kapcsolatban és milyen újfajta gondolatokat mond a sikerről, amiket más művekben nem említenek.

Azt már az elején le kell szögeznem, hogy egy nagyon komoly tudományos munka lett papírra vetve, így a könyv egyfajta értekezésnek is felfogható, de annyira olvasmányos a stílusa, hogy nagyon hamar lecsúszott ez a 280 oldal. Nagyon jók a példák, majd ezeket alaposan körbejárja a szerző és a vizsgálat folyamatait is leírja, majd egy-egy velős konklúzióval zárja a fejezetek végét. Sokféle tudományterületet felölel a könyv (a pszichológiától kezdve a matematikán keresztül a szociológiáig), így voltak benne olyan eszmefuttatások, amelyeket én is tanultam vagy a mindennapi életben is alkalmazok. Például azt, hogy miért nem jó elsőként megmérettetni egy versenyen vagy állásinterjún. Már csak ezért is jó volt olvasni a Képletet, mert alapból szeretem az effajta tudományos műveket. Konkrét gyakorlati útmutatót nem ad a könyv (annyi területet érint a siker, hogy nem is igazán lehet), viszont sokszor elgondolkodtatja az embert, hogy min érdemes változtatnia ahhoz, hogy sikert érhessen el. 

Röviden összefoglalva Barabási Albert-László egy misztikus témát választott, amit érdekesen, igényesen és érthetően dolgozott fel. Élmény volt olvasni.   


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése