2011. július 9., szombat

The Lincoln Lawyer - Az igazság ára (2011)

Nem rajongok az ügyvédes- bíróságos filmekért, de ezt elég sokan dicsérték, úgyhogy kíváncsi lettem. És azt kell, hogy mondjam, megérte végignézni, mert ritkán lát az ember egy ilyen intelligens filmet.


A főszereplő Mickey Haller, aki piti bűnözők védőügyvédjeként tevékenykedik Los Angelesben. Haller védőként folyamatosan a törvényesség és a törvénytelenség határán egyensúlyoz és két dologtól retteg: attól, hogy nem ismeri fel a valódi ártatlanságot és az ördögi gonoszságot. Elvállal egy sok pénzzel kecsegtető és könnyűnek látszó ügyet, ám az eset korántsem tűnik egyszerűnek.
A történet a szemünk előtt bontakozik ki. Egyik éjjel a saját lakásán brutálisan megvernek és megpróbálnak megerőszakolni egy prostituáltat, a helyszínen elfogott feltételezhető elkövető viszont arról beszél, hogy csapdába csalták és leütötték, hogy egy kártérítési per során elszedjék a pénzét. Haller elvállalja a dúsgazdag Beverly Hills-i ingatlankereskedő védelmét, és mindent meg is tesz, hogy bebizonyítsa ügyfele ártatlanságát. Egyre több bizonyíték és információ lát napvilágot, Haller pedig nehéz helyzetbe kerül, mert személyesen is érintett lesz a nyomozásban.


A műfaj ellenére végig pörög a film és oda is kell figyelni rá, mert minden apró momentum fontossá válik később. Szépen fel van építve és végig van vezetve az ügy, hogy a film végén egy mesteri zárást kapjon. Jól megírt film a Lincoln Lawyer és hitelesnek tűnik az ügy felgöngyölítése is. A főszerepet Matthew McConaughey játssza és remekül áll neki a kicsit laza, de maximalista és alapos védőügyvéd szerepe. Mellette feltűnik még a Shamelessből ismert William H. Macy, akit jó volt egy más szerepkörben látni.

Értékelés: 9/10 Fordulatos, okos film, tele nagyszerű színészi alakításokkal.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése