2024. június 8., szombat

Invitación a un asesinato - Meghívás gyilkosságra (2023)

Az excentrikus milliomosnő, Olivia titokzatos meghívást küld féltestvérének, Agathának és egy csapat régi ismerősének egy hétvégére a jachtjára, ahol felfedezik a meghívás valódi indítékát: egy... gyilkosság ünneplését? Történik egy váratlan haláleset és egy újonc rendőr segítségével Agatha megpróbálja kideríteni, hogy ez csupán baleset, vagy egy jól kidolgozott bosszúterv volt-e. Mindenki gyanúsított: Carlos (a volt férj), Cary (egy halódó színész), Sonia (a volt barátnő), Doña Cristina (a házvezetőnő), Figue (az orvos), sőt még Naram (a jógaoktató) is. 

A számtalan Agatha Christie ihlette filmadaptációból Mexikó sem akart kimaradni, ezért 2023-ban elkészítették a Meghívás gyilkosságra című filmet. A film alapja egyébként Carmen Posadas regénye, aki számos Agatha Christie művet gyúrt össze egy krimibe. Ezt a könyvet nem olvastam, de a történet így is ismerős volt. Legutóbb például az Üveghagymában láthattunk hasonló alapsztorit. 

Szóval nincs új a nap alatt: végy egy embercsoportot mindenféle titkokkal és indítékkal, zárd el őket a külvilágtól, rejtélyes körülmények között likvidálj közülük egyet, majd göngyölítsd fel a szálakat a néző szeme előtt. A meghívás gyilkosságra jól indul, nagyon hamar egybe terelődik a társaság és a halálesetre sem kell sokáig várni. A nyomozás viszont már döcögősebben megy. Az alapossággal nincs baj, de sokszor úgy éreztem, hogy az orromnál fogva vezetnek. A múltbéli eseményeket ugyanis úgy tálalja nekünk Agatha, hogy arról szinte semmilyen támpontot vagy utalást nem kapunk a filmben, emiatt valójában csak sodródunk a történtekkel és csak az utolsó percben áll össze a kép. 

Persze minden nagyon logikusnak tűnik, de én jobban szeretem, ha együtt gondolkodhatok a szereplőkkel és az én fejemben is összeállnak a kirakós darabjai. Ezt az élményt sajnos nem kaptam meg ettől a filmtől, pedig minden adott volt hozzá. Jó a helyszín - a jacht és a tengerparti villa is - és a szereplőkben is van potenciál, még ha sablonosak is. A rendőrök viszont csak biodíszletként funkcionálnak, semmivel sem viszik előrébb az eseményeket. Nem lett kiemelkedő film ez a mexikói alkotás, egy szombat estére mindenesetre kellemes popcorn-mozi volt. 

Értékelés: 6.5/10

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése