2022. október 30., vasárnap

Scary Stories to tell in the Dark - Lidérces mesék éjszakája (2019)

Bár nem ünneplem a Halloweent, a tökfaragás és a horrorfilmnézés rendszeres program nálam október utolsó napján. Nem rajongok kifejezetten a horrorfilmekért, ezért próbálok a jobban sikerült alkotások közül válogatni. Idén a 2019-es Lidérces mesék éjszakája került terítékre. 

1968-at írunk, Amerikában járunk. Szinte mindenütt a változás szele fúj, a metropoliszokban zajló felfordulásoktól távol, Mill Valley kisvárosában azonban generációk óta a Bellows család árnyéka vetül a helyiek életére. A család városszéli kúriájában élt Sarah, egy fiatal lány szörnyű titkokkal, aki gyötrelmes életét félelmetes történetek sorozatává formálta, és ezeknek nagyon is valóságos következményei lesznek egy csapat kamasz számára, akik rábukkannak Sarah könyvére. 


Teljesen véletlenül Halloweenkor indul a film és minden olyan klisét felvonultat, ami a műfaj jellegzetessége: ódon házat, rejtély övezte családot, misztikus mesekönyvet, egy csapat kalandvágyó tizenévest, na és persze ijesztő szörnyeket. Igen, az eddig látott horrorfilmekhez képest ezúttal más-más lény végez az áldozatokkal, de természetesen a film során összeáll a kép és kiderül, hogy ki és hogyan mozgatja a szálakat. Sok elemében hasonlít ez a film az Evil deadre, így aki azt látta, annak nem sok újdonsággal szolgálnak az események.

A hangulat teljesen rendben van, bár nagyon félelmetes jelenetekre nem kell számítani. A szörnyek olyanok, mintha gyurmából lettek volna megformálva (a pufók és sápadt nőnél ez különösen látványos), esélytelen elmenekülni előlük és dolguk végeztével el is tűnnek. A pattanásos rész ellenben tényleg durva volt, konkrétan sokkolt, pedig számítottam rá, hogy nem lesz kellemes, amit látok. 

A történet '60-as évekbe való helyezése nagyon jót tett a filmnek. A zene rögtön berántott, tényleg olyan érzésem volt, mintha visszautaztam volna az időben. A számítógépek és mobiltelefonok hiánya miatt a szereplőknek csak az akkori kor eszközei állnak rendelkezésre a nyomozáshoz és a meneküléshez, emellett a vietnámi háború is fontos szerepet kap. A színészek között nincsenek nagy nevek és hozzák azt, amit a szerepük megkíván. Összességében tisztes iparosmunka a Lidérces mesék éjszakája, nem emelkedik ki a horrorfilmek sorából, egyszeri kikapcsolódásnak jó volt. 

Értékelés: 6/10

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése