2022. október 13., csütörtök

Dolly Alderton: Szellemek

Fülszöveg: Nina Dean a harmincas éveinek első felét tapossa, sikeres gasztroíró, szeretik őt a barátai és a családtagjai, új lakásba költözött, a város másik kerületébe. Amikor találkozik Maxszel, az elbűvölő romantikus hőssel, aki az első randin közli vele, hogy feleségül fogja venni, Ninának úgy tűnik, minden terv szerint megy.
Az új kapcsolat a legjobbkor jött - mióta betöltötte a harmincat, messze nem érezte magát olyan jól a bőrében, mint arra előzőleg számított. Bármerre nézett, a dolgok az idő múlására, a lehetőségek fogyatkozására emlékeztették. A baráti szálak meglazultak, az ex-pasik továbbléptek, és ami a legrosszabb, mindenki távoli kertvárosokba költözött. A szülők se jelentenek támaszt, Nina apja lassan átadja magát a leépülésnek, az anyja új névvel, meglepő frizurával és ruházattal kísérletezik.
Tényleg Max lenne a megoldás?

Ritka az a könyv, ami már az első oldalával megfog, de a Szellemeknek sikerült. A főszereplő Nina ugyanis pont abban az évben született, mint én. Ez már egy jó kiindulópont volt, de gyakorlatilag a regény végéig folyamatosan azt éreztem, hogy ez a könyv rólam szól és Nina az én gondolataimat önti szavakba. Dolly Alderton könyve ugyanis rengeteg olyan helyzetet felsorakoztat, ami egy harmincas éveiben járó, egyedül élő nő életében előfordulhat: vágyódás a párkapcsolatra, a közeli barátok házassága, a gyermekvállalással járó nehézségek, idősödő szülők, mindennapok egy kiállhatatlan szomszéddal... Igazából azt mutatja meg ez a könyv, hogy nem vagyunk egyedül az efféle problémákkal.

Maga a történet Nina 32. születésnapjával indul és pontosan egy év eseményeit ismerjük meg. A társkeresés mellett fontos szerepet kapnak a baráti és a családi kapcsolatok, amelyek az idő előrehaladtával látványos változásokon mennek keresztül. Mindezt a szerző nagyon életszagúan mutatja be és számomra ez volt a regény legnagyobb húzóereje. Itt nincs finomkodás és szépítés, Nina kendőzetlenül és őszintén kimondja, amit gondol. Szóval ez a könyv nem egy rózsaszín álomvilágban játszódik, pont emiatt tudtam sokszor azonosulni a főszerelő helyzetével. Szerethető és nehezen letehető olvasmány volt Dolly Alderton regénye, sokkal többet kaptam tőle, mint azt előzetesen vártam.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése