2014. december 30., kedd

The Americans - 2. évad

Az FX hidegháborús kémdrámájának első évada tetszett, de aztán annyira elfeledkeztem a sorozatról, hogy csak nemrégiben jutott eszembe, hogy a második évadot is meg kellene nézni belőle. A közel két éves kiesés soknak tűnt, de szerencsére elég hosszú összefoglalót kaptunk az előző évadról, úgyhogy nem volt nehéz felvenni a történet fonalát. 


Pár hónapot ugrunk és Elizabeth már gyógyultan tér haza a családjához, de lényegében ugyanott folytatódik minden, ahol az első évad végén abbamaradt. A sorozat sajátosságai (korhangulat, korabeli eszközök) nem változtak, ez az évad mégis más lett, mint az előző. 


Jenningsék ugyanis először érzik a saját bőrükön, hogy a munkájukból kifolyólag a gyerekeik is veszélybe sodródhatnak. Az évadnyitóban könnyed családi kiruccanás véres mészárlásba torkollik, az áldozat pedig a Philiphez és Elizabethhez közel álló Connors família. Bár a gyilkos személye nem derül ki az évadban, Elizabethék minden követ megmozgatnak, hogy ne ismétlődhessen meg hasonló tragédia. 


Természetesen nem ez az egyedüli probléma, amivel a kémházaspárnak szembe kell néznie. Paige egyre kíváncsibb lesz, így még nehezebb titokban tartani az egyre gyakoribb furcsaságokat. A reakciói és a viselkedése teljesen érthető és hiteles volt, éppen ezért nem is lepett meg, hogy a Központ be akarja szervezni, vagyis Elizabethéknek el kell mondaniuk az igazságot. Elizabeth egyébként nem sokat változott, továbbra is ő az, aki mindent a munka és az Orosz Anyácska szemszögéből néz. 


Jóval izgalmasabb volt ennél a Stan-Nina-Rezidentura vonal, a legtöbb izgalmat ez a szál szolgáltatta. Nina a korábbi lebukásával és a mindkét félnek fontos adatszolgáltatással túl sok kockázatot vállalt, aminek persze meglettek a következményei. Oleg, a tudományos részleg új vezetőjeként pedig csak még nehezebbé tette a lány helyzetét. 


Ebben az évadban látványosan nagyobb lett a tét (Lopakodó, Echo, tervrajzok megszerzése, stb.), a feszültség mégsem érződött igazán. Hiába van tele az FBI és a KGB profi ügynökökkel, sokszor túl egyszerűnek tűnt bizonyos dolgok megszerzése. Néha már-már nevetséges volt, ahogy megpróbálták elnyerni egyes emberek bizalmát, viszont az sem lett volna jó, ha egy-egy ilyen manőverre több epizódot áldoznak. Egy kicsit még mindig aránytalannak érzem a sorozatot, az alapötletből sokkal több kihozható. 

Értékelés: 7.5/10

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése