2014. december 25., csütörtök

The Affair - 1. évad

Tíz rész után búcsúzott a The Affair első évadja, de a Showtime időközben már berendelte a másodikat, ami jövőre fog érkezni. Míg az országos felhozatal őszi újoncaitól hamar megváltam, az Affair mellett végig kitartottam és hétről hétre vártam az epizódokat.


A pilotot követő részek Noah és Alison kapcsolatát bontották ki és arra is választ adtak, hogy mi vezetett el kettőjük afférjáig. A nyitórészben látott események ugyanis csak a felszínt jelentették, a tíz epizód ismeretében azonban mindkét fél döntése érthető. Azt a kezdetektől fogva borítékolni lehetett, hogy Noah és Alison közös életet fognak kezdeni, de az ehhez vezető út így is tartogatott izgalmakat. 


Ezért is volt jó történetileg az évad, mert bár sok klisés megoldást alkalmaztak, a fordulatok nagy részét nem lehetett előre látni. Így volt min izgulni, néha viszont úgy tűnt, hogy túl sok mindent akarnak belezsúfolni ebbe a tíz részbe. A drogvonalra és annak következményeire például egy teljes epizódot szenteltek, ugyanakkor később már nem tértek rá vissza. Hasonlóan érvényét vesztette a eltérő nézőpontú narratíva is, ami az évad első felében a sorozat húzóerejét jelentette. A kihallgatási jelenetek elmúltával ugyanis már nem volt jelentősebb funkciója.


Az áldozat neve elég hamar kiderült, de Scottyt nem ismertük meg annyira, hogy érdekeljen, mi és hogyan történt vele. Csak az utolsó két-három epizódban volt nagyobb szerepe, a nyomozás így elég kapkodósra sikerült, az évadnak pedig nem lett íve. Tény, hogy a kikérdezős jelenetek is fontosak voltak, de a történethez csak minimálisan járultak hozzá. A második évadban remélhetőleg letisztázódik a rendőrségi szál és választ kapunk a függőben maradt kérdésekre. 


A két főszereplő mellett csak lassan ismertük meg a mellékszereplőket (Helent, Cherryt, Oscart és Cole-t), látványosan kevesebb idő jutott rájuk, mint kellett volna. Cole-t sokáig nem tudtam hová tenni, az évad végére viszont a legszimpatikusabb szereplő lett Helennel egyetemben. A gyerekek közül csak Whitney kapott nagyobb játékteret és bár a legtöbbször idegesítően viselkedett, fontos dolgokat mondott ki, amikor (jogosan) számon kérte az apját. 


A színészi játék végig magas színvonalú volt, Noah és Alison jeleneteinél szinte vibrált a levegő a két színész között. Sok jelenet játszódott szabad téren és a víz, mint központi elem és motívum is hangsúlyos volt az évad során. A főcímmel viszont nem tudtam megbarátkozni. Túlságosan idegennek és ridegnek hatott a sorozat finom zenéjéhez képest. A felsorolt negatívumok ellenére összességében elégedett vagyok a The Affair első évadával, mert újat tudott mondani a romantikus drámákon belül. 

Értékelés: 8/10

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése