2014. január 25., szombat

Black Sails - pilot

Nem vagyunk elhalmozva kalózos szériákkal, épp ezért rögtön felkaptam a fejem a Starz projektjére. A merész és újszerű téma (értsd: nem egy sokadik nyomozós vagy szerelmi történet), valamint a kábeles csatorna mindenképp bizakodásra adtak okot. A végeredményt látva pedig kijelenthetem, hogy érdemes volt várni a Black Sailsre, mert beváltotta a hozzá fűzött reményeket. 


A történet egyébként a Robert Louis Stevenson-féle klasszikus, A kincses sziget előzményét viszi a képernyőre. 1715-öt írunk, amikor Flint kapitány, a kalózok vezére az embereivel megtámad egy hajót. Az akció sikeres, ám a kapitány öröme mégsem felhőtlen: hónapok óta a temérdek kinccsel megrakott spanyol L'Urca de Limára fáj a foga, a szerzett zsákmány pedig kevésnek bizonyul. A helyzetet tovább nehezíti, hogy a hajónaplóból kitépték azt a lapot, ami elvezethet a kincshez, a legénység pedig elégedetlenségének hangot adva új kapitányt akar választani. 


Az alapokat tehát lefektették, a fennmaradó játékidőben pedig ízelítőt kaphattunk abból, hogy mi is vár ránk az évad hátralevő részében: kaland, akció, intrika és New Providence-i erotika. A pilotok minden tipikus jegyét magán viselte az epizód, ennek ellenére igen meggyőzőre sikerült. A látványvilág elsőrangú, a kezdő képsorok egy filmben is megállták volna a helyüket. A hajók hatalmasak, az ágyúzás pedig olyan, mintha mi is a fedélzeten élnénk át a csatát. 


Sok szereplőt felvonultatott az epizód és első ránézésre nem rossz a színészgárda, de egy-két szereplő lehetett volna karizmatikusabb. A Hannah New által játszott Eleanorról például nehezen tudom elhinni, hogy erős kézzel tudná irányítani a szigeten zajló ügyleteket. A kalózok és a kapitányok castingolásánál szerencsére figyeltek erre. Túl sok minden egyébként még nem derült ki a szereplőkről, a folytatásban remélhetőleg jobban megismerjük majd őket. 


Annak örültem, hogy a meztelenséget nem vitték túlzásba. Mivel a Spartacus utódjaként harangozták be a sorozatot, volt bennem némi félsz a szexjelenetek öncélúsága miatt, de egyelőre csak annyira van jelen a Black Sailsben, amennyire feltétlenül szükséges. Cserébe viszont egy elég durva párbajt kaptunk, amiből már most látszik, hogy itt bizony nem fognak egymással finomkodni a karakterek. A potenciál megvan a sorozatban, innentől az írókon múlik, hogy kihasználják-e. 

Értékelés: 7/10

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése