2012. augusztus 4., szombat

The Debt - Az adósság (2010)

A vizsga és a Tinker, tailor... után ismét egy ügynökös filmre esett a választásom. 
1965-ben három Moszad ügynöknek (Rachel, David és Stefan) fel kell kutatnia Kelet-Berlinben a közismert náci háborús bűnöst, Birkenau katonaorvosát, akit bíróság elé kell állítani. 30 évvel később azonban fény derül egy titokra, így az ügynököknek újra akcióba kell lépniük.  


Két idősíkon játszódik a film, 1965-ben és 1997-ben. Élesen elkülönül egymástól a két kor, ennek ellenére kicsit nehéz volt felvenni a történet fonalát. A film elejét emiatt kapkodónak éreztem, de a fordulópont után már követhetők voltak az események. Mindkét idősík érdekes volt és ahogy haladtunk előre az időben, úgy állt össze egységessé a film. A 60-as évek hangulatát jól vissza tudták adni és a feszültség is ugyanúgy jelen van, mint a bevezetőben említett filmeknél. Az adósságot is Budapesten forgatták, ami egyszerre szolgált helyszínül a hatvanas évek Kelet-Berlinjének és a kilencvenes évek Kijevének. Be is csúszott néhány baki (főleg a járműveknél), de jelentősen nem befolyásolták a filmélményt.


A színészek egytől egyig remek alakítást nyújtottak és a castingot is dicséret illeti. Jó idős-fiatal párosokat állítottak össze és bizony egyik generáció sem volt könnyű helyzetben. Azt például sosem gondoltam volna, hogy Jessica Chastaint és Helen Mirrent verekedni látom majd, mert a korábbi filmjeikben teljesen más karaktereket játszottak. Összességében tetszett az Adósság, de nem valószínű, hogy újra fogom nézni. Talán a film dinamikáján lehetett volna egy kicsit javítani, hogy a film eleje (is) megfogja a nézőt. 

Értékelés: 7/10

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése