2012. július 30., hétfő

A vizsga (2011)

Eddig nem szerepelt magyar filmről kritika a blogon, úgyhogy ideje megtörni a sort. A vizsga ajánlója nem győzött meg teljesen, de mivel zömmel pozitív véleményeket olvastam a filmről, adtam neki egy esélyt, amit egyáltalán nem bántam meg. 

Meglehetősen rövid, mindössze 12 órás időtartamot ölel fel a film. 1957-ben vagyunk, amikor a zűrzavaros októberi események után az Államvédelmi Osztálynak meg kell győződnie arról, hogy ügynökei közül kiben bízhat meg a jövőben. Ezért egytől-egyig próbára teszi azok lojalitását a rendszerhez. A szép karrier előtt álló tartótisztnek, Jung Andrásnak (Nagy Zsolt) éppen a szenteste hozza el ezt a bizonyos vizsgát: nem is sejti, hogy a szemközti ház egyik ablakából többek között atyai tanítómestere, Markó Pál (Kulka János) figyeli, és értékeli minden tettét, minden mondatát... 


Mivel ahhoz a generációhoz tartozom, akik csak a történelemkönyvekből ismerik ezt a korszakot, egy kicsit dokumentumfilmként is szolgált ennek a vizsgának a bemutatása. Az atmoszférateremtés remek, az egész  filmet végigkíséri a feszültség, a félelem és a ridegség. A belső terek szűkek, a bérházak folyosóin pedig szinte érezni az omló vakolatot és a dohos szagot. Az látszik, hogy alacsony a film költségvetése, de ez semmit nem von le az értékéből. A vizsga ugyanis nem akar több lenni, mint ami: egy jól felépített és tisztességesen végigvitt korrajz a szocializmus ügynökeinek világáról. 


A rövid időív miatt nincs nagy lehetőség a jellemfejlődésre, de a színészek így is nagyszerű alakításokat nyújtottak. Kulka parádés, a Kulcsár Emilt megformáló Scherer Pétert pedig talán először láttam komoly (= nem vígjátéki) szerepben. Az is tetszett, hogy nemcsak a parancsokat teljesítő rendszolgákként, hanem civilekként is láthattuk ezeket az embereket, akik aggódnak a gyerekükért, vagy éppenséggel karácsonyi vacsorára igyekeznek. Jó volt a forgatókönyv és a kivitelezés, a csavarok és a "senki sem bízhat a másikban" légkör abszolút hitelesen hatottak.

Értékelés: 8.5/10

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése