2012. július 7., szombat

Thorne - 1. évad

Elég régóta a gépemen volt ez a 2010-es angol sorozat, de eddig valamiért kimaradt a néznivalók sorából. Most, hogy véget ért a 2011/12-es évad, elérkezettnek láttam az időt a pótlásra.

A sorozat könyvadaptáció, a 6 rész két Mark Billingham krimit dolgoz fel. Az első 3 epizód az Álomszuszék - Sleepyhead című könyvet, a második 3 epizód pedig a Riadtka - Scaredy Cat című könyvön alapul. Mindegyik könyvnek, ezáltal a sorozatnak is Tom Thorne a nyomozó a főszereplője. Bár mindkét történetben sorozatgyilkosok után folyik a nyomozás, két különálló történet lett megfilmesítve.
 

Az első etap felütése sokkoló és ez a feszült, hidegrázós hangulat a 3. rész végéig meg is marad. A külső tereknél a komor színek dominálnak, a belső terek ridegek; a nyomasztó légkör szinte kézzel tapintható. Ez pedig a szereplőkön is érződik. A David Morrissey által alakított Tom Thorne egy megkeseredett rendőr, akinek az arca fájdalmat és megtörtséget tükröz. Róla tudunk meg a legtöbbet, a többi szereplő kevesebb játékteret kap. Az ügy is érdekes és együtt lehet agyalni a gyilkos személyét illetően. A nyomozás a szemünk előtt zajlik és a múltról is egyre többet tudunk meg. Mindhárom rész jól felépített és a finálé is kellőképpen ütős lett. 


A második hármas azonban már nem sikerült ilyen jól. A fő ügy valamelyest gyengébb lett és mivel az Epitafios 2. évadában is hasonló típusú gyilkos szerepelt, nem okozott nagy meglepetést a fordulat. A hangulat kevésbé darkos, a külső jelenetek nagy része üde zöld környezetben játszódik. A szereplők ugyanazok maradtak, akiket az első 3 részben is láthattunk, a Sandra Oh által alakított Sarah Chen nyomozót viszont felesleges szereplőnek éreztem. Kilógott a többiek közül, néhány jelenetben pedig kifejezetten idegesítő volt a viselkedése. Ennek ellenére megérni végignézni a sorozatot, mert még így is kiemelkedik a tucatkrimik sorából. Atmoszférateremtésben és színészi játékban mindenképp.

Értékelés:
1x01-1x03: 8.5/10
1x04-1x06: 7/10

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése