2012. augusztus 20., hétfő

Colombiana (2011)

Luc Besson nevét a Nikita első évadánál említettem meg, lévén a sorozat az ő 1990-es filmjéhez nyúlik vissza. A Colombiana szintén az ő nevéhez fűződik és a témája is hasonló. A film kezdésekor 1992-ben vagyunk, amikor a 9 éves Cataleyának szeme láttára gyilkolják meg a szüleit. Ő is épp csak megússza a mészárlást és Kolumbiából az Egyesült Államokba menekül, ahol gengszter nagybátyja, Emilio fogadja be. Tizenöt évvel később bérgyilkosként dolgozik neki. A névjegye - egy az áldozatai mellkasára rajzolt orchidea - üzenet a szülei gyilkosainak. Cataleya ugyanis mindenáron bosszút akar állni. 



Az alapsztori kiszámítható, így nem is voltak nagy elvárásaim a film felé, de sajnos a Colombiana nem sikerült túl jól. Persze egy akciófilmtől nem feltétlenül minőségi szórakozást vár az ember (bár akad azért kivétel), viszont azt sem gondoltam volna, hogy ilyen sok ponton fog elcsúszni ez a film. Kezdve azzal, hogy a  főgonoszt nem lehetett komolyan venni, mert inkább tűnt egy beszari nagydumás alaknak, mint félelmetes vezérnek. Aztán az a rendőrség is megér egy misét, amelyik 22 gyilkosság után kezd érdemleges nyomozásba és még egy FBI-os ügynöknek is be kell segítenie, mert egyedül nem boldogulnak. Vagy amikor Emilio elkezd lövöldözni fényes nappal az utcán, majd lazán elsétál, mintha mi sem történt volna. És ez csak az első fél óra termése... 


Az akciójelenetek nagyjából rendben voltak, bár örültem volna, ha több olyan profin kivitelezett gyilkosságot látunk, mint a börtönben. Az a jelenetsor volt a film csúcspontja, utána szimpla lövöldözéssé, robbantássá és verekedéssé egyszerűsödnek a leszámolások. A Cataleyát alakító Zoe Saldana nem tartozik a testesebb színésznők közé (szerintem még Maggie Q-nál is vékonyabb), de így is mindent kihozott ebből a szerepből, amit lehetett. Mondjuk a fogkefével verekedős jelenetnél erősen fogtam a fejemet, hogy ezt most komolyan gondolták-e a készítők... Egy jobb írógárdával talán maradandóbb filmet lehetett volna alkotni, mert a Colombiana így egy logikai buktáktól hemzsegő, felejthető film lett. Kár érte.  

Értékelés: 4.5/10 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése