2012. augusztus 15., szerda

50/50 - Fifti-fifti (2011)

A cím ellenére nem a kaszinók és szerencsejátékok világában játszódik a film (pedig ez a hasonlat még el is hangzik benne), hanem egy jóval komolyabb témával foglalkozik: a rákkal. Adam (Joseph Gordon-Lewitt) 27 éves, egy rádiónál dolgozik, és bár barátnőjével vannak néha gondok, alapvetően elégedett az átlagos életével. Egészen addig a pillanatig, amíg egy rutin orvosi ellenőrzés során kiderül, rákbeteg...


Való igaz, hogy a betegségekkel nem illik viccelni, ez a film mégis a pozitív oldalát ragadja meg az életnek. Azt, hogy egy rákos ember is örülhet az örömöknek, nem kell letargiába süllyednie. Pedig amilyen komoly Adam betegsége és a kezelés mellékhatásai, inkább a szomorúság lenne a természetes reakció. Jól egyensúlyoz az 50/50 a drámai és a komikus vonalon és bár néhányszor kicsit túlzásba estek, alapvetően egy szerethető alkotással sikerült színesíteni a 2011-es év filmtermését. 


Drámai vonalon nem volt gond a filmmel. A hidegzuhanyként ható hír a hosszú nevű tumorról, a kemoterápia és a család reakciója erre a komoly betegségre abszolút átjöttek. Még arra is kitértek, mennyire idegesítő tud lenni, ha egy beteget folyamatosan arról kérdeznek, hogy jól van-e, vagy ha lépten-nyomon megsajnálják. Kyle pont az ellenkezőjét teszi: támogatja barátját, nem hagyja, hogy Adam önsajnálatba süllyedjen. A módszereivel viszont nem minden esetben szimpatizáltam. A festményégetés és az a jelenet, amikor Kyle előadja, hogy Adamet megcsalta a barátnője, nagyon nem illett bele a film atmoszférájába. 


A színészek jók, a Kyle-t alakító Seth Rogen kivételével mindegyikükre a természetesség jellemző. A terápia ugyan kicsit esetlenül indult, de pont ez adta a jelenetek báját, mert Anna Kendrick és Joseph Gordon-Lewitt remek párost alkottak. Talán a film végén lehetett volna javítani, mert a felvezetés után összecsapottnak tűnt a befejezés. 

Értékelés: 8/10

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése