2012. május 21., hétfő

Supernatural - 7. évad

Hol van már az a sorozat, amiért 4 évadon keresztül rajongtam és aminek még az 5. évadát is elfogadtam volna sorozatzárónak? Elárulom: nagyon messze. A 6. évadnak is voltak hibái, de azt nem gondoltam volna, hogy a 7. évad ennyire gyenge lesz.

Pedig az évadnyitó remek volt. A 4. évad kezdésétől persze így is elmaradt, de a 7. évad első két része egy kis időre visszahozta a lelkesedésemet a sorozat iránt. Újra ugyanolyan rajongással vártam az új részeket, mint a korábbi évadokban. De sajnos nagyon hamar elmúlt ez a fajta optimizmus. Az előző évaddal ellentétben idén csak egy főellenséget kaptunk: a leviatánokat, akiket ismételten félelmetes, kegyetlen és legyőzhetetlen lényeknek állítottak be. Ehhez képest az évad nagy része úgy telt, mintha a leviatánok még mindig a Purgatóriumban laknának. A készítők látványosan hanyagolták őket, ami önmagában még nem is lett volna akkora probléma, mert volt már olyan évada a Supernaturalnak, ami nem(csak) a főszálas részek miatt volt élvezetes.


A fő probléma az, hogy a monster-of-the-week formula egész egyszerűen elfáradt erre az évadra. Rengeteg ötlettelen és felesleges epizód volt idén, amik a megtekintést követően kitörlődtek az emlékezetemből. Még az epizódcímeket olvasva sem tudom megmondani, hogy az adott rész miről szólt, pedig a legtöbb sorozatnál ez még évek múlva is működni szokott. A mélypont egyértelműen az amazonos epizód, ami tele volt olyan elemekkel, amiket már láttunk az elmúlt évadokban. Szövegben sem remekeltek a heti ügyes epizódok. A poénok erősen megfogyatkoztak, nagyon kevés volt a kitekintés és a popkult utalás. Csak az utolsó részekben próbálták orvosolni ezeket a hibákat pl. Dean pitemániájával, illetve az amerikai társadalmat illető kritikával az elhízás kapcsán, de ez kevés volt. 


Emellett sajnos a készítők idén is folytatták a karakterek gyilkolását. Konkrét és átvitt értelemben is. Bobby halála, majd szellemként való visszahozatala az évad (és a sorozat) legrosszabb döntése volt. Jim Beaver ugyan sosem volt állandó szereplő, de Bobby nagyon fontos szerepet töltött be a Supernaturalban. Gyakorlatilag a srácok apjává vált az évek során, arról nem is beszélve, hányszor segítette ki őket. Teljesen értelmetlen volt a halála, mert semmivel sem vitte előrébb az eseményeket. Bobby nélkül lényegében egy helyben toporgott a sorozat, a Winchester tesók nem tudtak mit kezdeni a leviatánokkal.


Castiel is nagyon megváltozott az évad végére. Miután kiszabadultak belőle a leviatánok, egy időre eltűnt a sorozatból és csak akkor tért vissza, amikor Lucifert ki kellett űzni Sam elméjéből. Ezt már akkor is öncélúnak tartottam, a későbbi részek pedig megerősítettek ebben: Castiel csak minimálisan járult hozzá az évad fő szálának megoldásához. Azzal, hogy egy gyogyós szintjére süllyesztették, felesleges szereplővé vált. Az évad végére két életképes mellékszereplő maradt a sorozatban (Meg és Crowley), akikre nehéz lesz egy teljes évadot alapozni.


A finálé meglehetősen kiszámíthatóra sikerült, a cliffhanger pedig a 3. évad zárásához hasonlított. Két értékelhető momentum volt az epizódban: Dick és Crowley beszélgetése a nyitányban, illetve az Impala begurulása a Born to be wild traktusaira. Egy finálétól ennél jóval többet várna az ember. A 8. évadtól egyébként új showrunner kerül majd a Supernaturalhoz, de nagyon remélem, hogy kijjebb tudja húzni a sorozatot a gödörből és egy kidolgozottabb szezont tesz majd le az asztalra. 

Értékelés: 4/10
Az eddigi leggyengébb évadon vagyunk túl, ez az osztályzat nálam már kaszaszint. Az évadnyitóra maradok, aztán meglátom, hogy suhan-e az a bizonyos kasza...

3 megjegyzés:

  1. Csak bele-bele olvasgattam az írásba lévén épp a Supnat darám kellős közepén vagyok.
    Mivel itt vagyok három szabadnappal (rossz idővel a hátam mögött) úgy döntöttem ledarálom az aktuális évadot. Már túl vagyok a felénél, de egyetértek jó pár dologgal, amit fentebb írtál a bevezetőben.
    Nyolc év nagyon hosszú idő. A harmadik évad rohadt nagy zárása még a mai napig tart és képtelen vagyok elengedni a sorozatot, mert egyszerűen annak idején nagyon belopta magát a szívembe és nagyon meghatározó volt. És sajnálom, hogy ide jutott, s bevallom a nyolcadik évadtól már félek. Semmi újdonság nincs benne, nem várom hétről hétre a részeket. Most is inkább sorozatkritikát írok, mint hogy nézném, inkább csak háttérzajnak megy.

    De mivel épp töltök, s hajnalig még biztos fent leszek minden bizonnyal holnap délutánra, vagy legkésőbb estére már túl leszek én is a záráson, s saját véleményemet is kifejthetem az egész évadról.

    VálaszTörlés
  2. "képtelen vagyok elengedni a sorozatot, mert egyszerűen annak idején nagyon belopta magát a szívembe és nagyon meghatározó volt. És sajnálom, hogy ide jutott "

    Ugyanígy vagyok vele én is. Nincs szívem elkaszálni, pedig idén minden más sorozat jobban teljesített nála. Én azt vettem észre, hogy unatkozom az epizódok alatt. Még az évadzáró alatt is, pedig akkor azért össze szokták szedni magukat az írók. Ha a 8. évad is ilyen pocsék lesz, akkor nem fogok kitartani a sorozat mellett.

    Kíváncsi leszek a véleményedre, főleg, hogy te darálva nézted az évadot, nem hetiben.

    VálaszTörlés
  3. Megnéztem. Botrányos. Kb. egy friss kutyafos szintjére került a sorozat. Vérzik a szívem érte...
    De ezt hetiben hogy lehetett nézni.... Már rég felkötöttem volna magam, ha hetiben kellett volna követnem... :(

    VálaszTörlés