2012. május 29., kedd

Community - 3. évad

Ismét véget ért egy tanév Greedale-ben, vagyis nyári szünetre vonult a Community. Az előző évadokkal ellentétben idén jobbára hetiben követtem a sorozatot, csak két-három epizód halmozódott fel az esetleges időhiány miatt. Továbbra is a sorozatok elitjébe tartozik a Community, de már nem lehet szitkomként elkönyvelni. A poénok mellett ugyanis szemmel láthatóan nagyobb teret kaptak a drámai és a "meta"-jellegű utalások. Ez persze nem hátrány, mert így is remek szórakozást nyújt a sorozat.


A Communityt az első évad néhány részétől eltekintve sosem a sablonosság jellemezte, hanem a bátor kísérletezések, amik a legtöbb esetben ragyogóan működtek. Ez idén sem volt másként. A 4. részben, ami a Remedial Chaos Theory címet viseli, például az idősíkokkal játszadoztak, de oly módon, hogy egészen zseniális lett a végeredmény. Az egész évad egyik legjobbja lett ez az epizód, az első képkockától az utolsóig imádtam. A másik emlékezetes epizód a 20-as, ami már a 8 bites videojáték ötletével megnyert magának. És bár a sztori nem volt nagy durranás, végigvigyorogtam az epizódot. 


Persze az említett két epizódon kívül is voltak jól sikerültek. A horrorfilmes, a Gleet parodizáló, az amerikai polgárháborús ihletésű párna vs takarócsatás, a Law & Ordert feldolgozó, vagy amikor Annie "elrontotta" Abedet és helyre kellett hozni a Dreamatoriumban, illetve maga a fináléepizód sokáig emlékezetesek maradnak. A drámai elemeknek köszönhetően pedig a tanulócsoport és/vagy a barátság fontossága került előtérbe, ami a sorozat alappillérét képezi. A dékán is több szerephez jutott és jobban ki is használták a karakterét, mint tavaly. A kiszabadítása után pedig egyértelművé vált, hogy a csoportnak és az iskolának is szüksége van rá.


Mindezek ellenére mégsem tudom 10/10-re értékelni ezt az évadot. Jó néhány olyan epizód volt, ami alatt majdhogynem unatkoztam. Érezhetően gyengébbek voltak a többihez képest és csak töltelékszerepük volt. Shirley második esküvője (amin megerősítették a férjével a frigyüket) tipikusan ilyen rész volt. A legnagyobb probléma azonban Changgel volt. Az első évadban még szórakoztató volt spanyoltanárként, de tavaly már látszott, hogy hosszútávon idegesítő a jelenléte. Idén iskolarendőrként láthattuk, de minden jeleneténél úgy éreztem, hogy nélküle is működőképes lenne a sorozat. Nem a színésszel van baj, mert jól hozta a hatalommániás kisembert, hanem Chang karaktere vált teherré.


A másik, szintén karakterhez kötődő negatívum Troy és a légkondiszerelő iskola. Semmi izgalmat nem hozott ez a szál, ráadásul Troy sem nagyon tudott kibontakozni. Abeddel karöltve remek párost alkotnak, de míg Abed egyedül is képes elvinni egy epizódot a hátán, addig Troy nem. A többi szereplő erősebbnek és érdekesebbnek tűnik nála. Meglátjuk, sikerül-e az íróknak kiköszörülni ezt a csorbát. 
És ha már megemlítettem az írókat, fontos tudni, hogy a 4. évadban már nem ugyanaz a készítőgárda áll majd a sorozat mögött, mint az elmúlt három évben. Dan Harmon (a sorozat kreátora) és az írók egy részének távozásával új irányt vehet a Community. Kérdés, marad-e a bevállalós, kísérletezős vonalon, vagy visszatér a kezdetekhez és csak a szereplőkkel foglalkozik. Én mindenesetre maradok a 4. évadra.

Értékelés: 7.5/10

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése