2012. február 3., péntek

Sherlock - 2. évad

Az első évadot követő hosszú várakozás után januárban végre elrajtolt a Sherlock második évadja. Ismételten csak három részt kaptunk és bár a sorozat sajátosságai megmaradtak, ez az évad nem mutat olyan egységes képet, mint az előző.

Az évadnyitó rész lett a legerősebb a három közül. Az első etap cliffhangerét nagyon hamar feloldották, ami csak azért nem tetszett, mert túl egyszerűen rendezték le Sherlock és Moriarty "vitáját". Az előző évad utolsó jelenetében szinte tapintani lehetett a feszültséget, ezt viszont az évadnyitóban már nem tudták visszaadni. Az utána következő ügy és nyomozás viszont bőven kárpótolt. Irene Adler személyében ezúttal A nő volt Sherlock ellenfele és roppant élvezetes volt kettejük macska-macska tánca. Természetesen az ésszel való harc dominált, de egy-két akciódús jelenet is helyet kapott. Ezektől pedig még izgalmasabb lett az epizód.
"- No, it’s the burglar, he’s got himself rather badly injured. Oh, a few broken ribs, fractured skull, suspected punctured lung… He fell out of a window.
- And exactly how many times did he fall out the window?
- It’s all a bit of a blur, Detective Inspector. I lost count.
"


Remekül felépítették az egész epizódot és a kiírások is visszatértek, ezzel is segítve a nézőket. A nyomozás mellett a komikus jellegből is kaptunk ízelítőt. Az első évad után pedig ismét meg kellett állapítanom, mennyire jól áll a sorozatnak az intelligens, jól adagolt humor. A Mrs. Hudsonnal történt incidens után pedig az is kiderült, hogy a néni bizony nélkülözhetetlen Sherlock számára.
"Mrs Hudson leave Baker Street?! England would fall!"
Sokáig tudnám még dicsérni az első részt, mindenesetre a stáblista után elégedetten álltam fel a székből.


A második rész az egyik legismertebb történetet, A sátán kutyáját dolgozta fel, így nem kevés várakozással ültem le az epizód elé. A végeredménnyel viszont már nem voltam annyira elégedett. Kezdem a pozitívumokkal, mert abból még így is több volt. A vidéki kiruccanás és az ismeretlen terepen zajló nyomozás jót tett az epizódnak. Dr. Watson (Martin Freeman) a megszokottnál nagyobb játékteret kapott, aminek azért örültem, mert Holmes miatt sokszor a háttérbe szorul. És ha már Sherlock, azt hiszem, itt volt a legjobb Benedict Cumberbatch játéka. A dedukciós megfigyeléseken kívül rengeteg finomság volt az alakításában.


Talán a Londonon kívüli környezet vagy épp a nyomozás jellege miatt elég hamar ki lehetett találni a megoldást. Az első kutatóbázisi látogatás után reménykedtem benne, hogy más lesz a végkifejlet, de az epizód második fele a történet szempontjából egyáltalán nem volt meglepő. Mivel szeretem a krimiket és a nyomozós sorozatokat, ez még nem is volt olyan nagy gond. Az már igen, hogy ebben az epizódban több volt az ijesztgetés, mint az érdekes párbeszéd és az agymunka. A félelmetesebb jelenetek nagy része hatásvadászra sikerült, aminek a csúcsa a CGI kutya volt. Nagyon kilógott az erdei közegből és a sorozathoz sem illett az effajta húzás.


A harmadik részt már előkészítették a második epizód záró képsorai: ismét előkerül Moriarty, hogy megvívja harcát Sherlockkal. Egy kidolgozott, pergő macska-egér játékot kaptunk, aminek mind a nyitása, mind a zárása hatásos volt. És bár az utolsó jelenetre számítani lehetett, így is legalább egy évet gondolkozhatunk azon a bizonyos hogyanon. Ez az epizód Moriartyról és az őt megformáló Andrew Scottról szólt, aki remekül hozta a tenyérbemászó, öntelt, őrült-zseni antihőst. "Every fairytale needs a good old-fashioned villain.
A második részt nem volt nehéz túlszárnyalni, de a 3. epizód így sem tudott annyira lenyűgözni, mint az első. Ez csak szimplán jó volt.

Összességében tetszett az évad, főleg azért, mert sikerült elmélyíteni az eddig megismert karaktereket. Sokkal több volt a humor, kiírásokból pedig annyit kaptunk, hogy talán még az előző évadból hiányzókat is bepótolták. Egyedül a második rész nem tetszett, az első évadban a gyengébb epizód nem ütött el ennyire a többitől.

Értékelés: az előző évadhoz hasonlóan epizódonkénti bontásban:
2x01: 9.5/10
2x02: 6.5/10
2x03: 8/10

7 megjegyzés:

  1. Nagyon jó volt az évad, nekem is az évadnyitó rész tetszett a legjobban. Sőt szerintem talán az egész sorozat legjobb része volt eddig. Mondjuk azt egy kicsit sajnáltam, hogy nem személyes kedvencem, Michelle Ryan játszotta Irene Adler-t, (Anno 2007-ben dolgozott együtt a Sherlock írójával, Steven Moffat-tel a Jekyll sorozaton -ami amúgy zseniális szerintem-, így kicsit bíztam benne, hogy talán őt kérik fel) de Lara Pulver-rel sem volt semmi gondom.


    A "Hounds of Baskerville" nekem sem jött be annyira, de azért annyira szerintem nem volt rossz.

    A évadzáró is ütős volt, de azért az évandnyitó rész jobban tetszett. :)

    VálaszTörlés
  2. Ja, bocs a dupla kommentért, de azt kifelejtettem, hogy azért mókás volt nekem úgy nézni az évadot, hogy itt vagyok Londonban, és sok helyszín ismerős volt. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen, az ad hozzá némi pluszt. :)
      De alapból is sokat dob egy sorozaton/filmen, ha természetes helyszíneken és nem greenboxban játszódnak a jelenetek.

      Nemrég néztem werkfilmet, amit az írókkal és a színészekkel készítettek és ahol forgatási részleteket is mutattak. A Baker Street például teljesen szabadtéri, egyedül a lakás játszódik stúdióban. Az utcai járókelők pedig nem statiszták, hanem teljesen átlagos emberek. Az egyik interjúban azt mesélik a színészek, hogy volt olyan jelenet, amit azért kellett folyton újravenni, mert néhány rajongó (elsősorban tinilányok) mindig elrontotta a felvételt. :)

      Törlés
    2. Asszem azt a készítők is elmondták, hogy London szinte önálló szereplője a sorozatnak. :)

      Azt gondoltam, hogy a lakás stúdiós, mivel a valóságban, ha jól tudom, akkor a Baker Street 221B alatt a Sherlock Holmes Múzeum van, és hát ott nem igazán tudnának forgatni.

      Viszont valóban, azok a kis kávézók meg ilyesmik, amiket mutatnak, azok tényleg ott vannak a Baker Street-en. :)

      Egyébként a Baskerville-es részben is volt, amikor Sherlock és Watson beülnek a taxiba, és mondják, hogy a "Paddington Station"-re, nekem ott is egyből az ugrott be, hogy az a lakhelyemtől fél óra séta. :D (De a Baker Street sincs messze egyébként.)

      Törlés
  3. Ez a sorozat a jelenleg futó sorozatokat mindenféle szempontból felülmúlja. Sherlock storyból láttunk már jó néhányat, de a készítők mégis egyelőre 6 történetet dolgoztak fel. (Nem tudom, talán nem bíztak a modern feldolgozás sikerében?!)
    Sikerült a karaktereket olyan bőrbe bújtatni a 21. században, hogy visszaadja a mindenki által már annyira ismert hangulatot.
    Cumberbatch alakítása félelmetesen jó!
    Természetesen London, az angol hangulat nélkül elképzelhetetlen lenne az egész sikere!

    A Sátán Kutyája feldolgozásáról mindenhol nem túl pozitív véleményeket olvasok. Magam részéről azt gondolom, hogy valóban ez az egyik legismertebb Sherlock történet, ami ebben a sorozatban méltán megállja a helyét.

    A Sherlock Holmes múzeum NEM a Baker Street 221B alatt van, mert a lakás tulajdonosa nem adta el a házat, így a 239es szám alatt található. :)

    VálaszTörlés
  4. "Nem tudom, talán nem bíztak a modern feldolgozás sikerében?!"

    Merész vállalkozásnak számított 2010-ben a Sherlock Holmes történetek ötvözése a modern kor vívmányaival (mobiltelefon, számítógép, stb.), de az első évad nézettségéből ítélve sikeres volt. Ezért is készülhetett el a 2. évad, ami szintén nagyon nézett volt.

    A 3. évad is készülőben van, viszont a színészek a sorozatnak (is) köszönhetően roppant keresettek lettek az első évad után. Benedict Cumberbatch gyakorlatilag megállás nélkül filmezik és sorozatozik, Martin Freeman pedig a Hobbitban játszik, amit ugye Új-Zélandon forgatnak.

    Tény, hogy kevés a 6 epizód, amit eddig láttunk, de amíg ilyen színvonalúak a feldolgozások, addig szerintem nem lehet okunk a panaszra. Látszik a sorozaton, hogy sok munka van mögötte és Steven Moffat nem arról híres, hogy összecsapott epizódokat ad ki a kezei közül. Az írókat viszonylag könnyű összehívni, a színészekkel viszont már nehezebb egyeztetni. De az is lehet, hogy alapból 3 epizódos évadokban gondolkodtak Moffaték, ennek nem néztem annyira utána.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nem vagyok névtelen, csak a regisztálási macerát most kihagynám :)

      Amóta láttam az első részt, azóta magam is nyomonkövetem, hogy hogyan alakul a sorozat további sorsa, a szereplők élete. :)
      Természetesen a első évad DVDje már otthon a polcon. Sajnálom, hogy a 2. évadot itthon még nem adták ki, de minekutána nem egy kereskedelmi csatorna levetítette (viasat pont tegnap vetítte a 2. évad befejező részét), talán kikerül a polcokra.
      Én jobban szeretem a feliratos verziót nézni, nekem az eredeti hang rettenetesen sok pluszt ad az élményhez.

      A 2. évad záró jelenete nagyon bejött, s várom a folytatást, a megoldást SH megmenekülésére, amiről már sok-sok, vadabbnál vadabb elméletet olvastam. :)

      I believe in Sherlock!!!!




      Törlés