2023. május 28., vasárnap

Istók Anna: Semmiért egészen

Fülszöveg: Nándi és Flóra az egyetemen találkozik, ahol az ügyeletes szépfiú elcsavarja a gépészkarra járó, komoly lány fejét. senki sem jósol nekik nagy jövőt, de ők egymásba szeretnek és összeházasodnak. A felszínen minden ideális. De vajon milyen sérelmek, hazugságok rejlenek a látszólag tökéletes kapcsolat mélyén? Mi lesz, ha egy nap az egyensúly felborul? 

A cím nem véletlen utalás Szabó Lőrinc versére, az írónő pont ebből a műből idéz néhány sort a könyv legelején. És bár nem szerepel itt az egész költemény, a tartalma nagyon is érezhető ezen a regényen. Ahogyan a fülszöveg is írja, Istók Anna művében egy egyetemi szerelemből kialakult házasság tündöklését és bukását követhetjük nyomon. A kezdet idilli, de a folytatást alapvetően meghatározza Nándi és Flóra múltja, családi háttere és gondolkodásmódja. 

Miközben olvastam ezt a regényt, nagyon sok könyv tartalma és mondanivalója eszembe jutott: az All your perfects - Minden tökéletesed a rózsaszín ködös kezdet és a kommunikáció hiánya miatt, az Örökölt sors a szereplők családi mintái miatt, valamint a Másodvirágzás a gyerek iránt érzett szeretet miatt. A történet egyébként teljesen hétköznapi, a fordulatokban nincs nagy meglepetés, ennek ellenére végig lekötött a regény. 

Pedig a kezdet egy kicsit zavaros volt az Emő-Nándi-Flóra-Lakos szerelmi sokszöggel, de később persze ez is értelmet nyert. Flóra és Nándi gyerekkorára és múltbéli döntésire nagyon sokszor kitér a szerző, ami nagyon is indokolt, hiszen ez ad magyarázatot arra, miért fut zátonyra a házasságuk. Ennek ellenére egyikőjük sem volt szimpatikus számomra. Flóra inkább idegesített, minden baját annak köszönhette, hogy soha nem beszélt őszintén az érzéseiről. Folyamatos önzése gyakorlatilag minden szereplőre rátelepedett. Nándi sorsát is borítékolni lehetett és bár sokáig őt érezzük áldozatnak, nem igazán tudtam sajnálni. 

Ami egy kis nehézséget okozott olvasáskor, az a narráció. Hol Flóra szemszögéből látjuk a dolgokat, hol Nándiéból, emellett a múlt és a jelen is folyamatosan váltakozik. Szerencsére ettől még követhető a cselekmény és hogy mikor éppen melyik idősíkban és kinek a nézőpontjában vagyunk, de ezt kicsit furcsállottam. Nagyon tetszettek Nándi anyjának, valamint Flóra apjának meglátásai, mindketten arra próbálják felhívni Flóra figyelmét, hogy mind a boldogságnak, mind a boldogtalanságnak megvan a maga ára. Na meg arra, hogy Sütire milyen élet vár, ha Flóra makacsul ragaszkodik az elveihez. 

Igazából tanulságos volt ez a regény, csupa olyan dologra próbált rávilágítani, ami a már említett művekben is megjelenik. Emellett a nárcizmust is szépen bemutatja a szerző és több aspektusát is meg lehet figyelni. Az aktív kommunikációt és a másokra való odafigyelést viszont nem lehet eléggé hangsúlyozni egy kapcsolatban, úgyhogy már csak ezért is érdemes elolvasni ezt a könyvet.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése