2023. március 11., szombat

Colleen Hoover: All Your Perfects - Minden tökéletesed

"Ha csak a hibáidra világítasz rá, akkor elhalványul minden tökéletesed."

Fülszöveg: Egy rég elfelejtett ígéret képes lehet megmenteni a kapcsolatot?
Quinn és Graham tökéletes szerelmét veszélybe sodorja a tökéletlen házasságuk. Az évek során felgyülemlett emlékek, a hibák és a titkok már eltaszítják őket egymástól. Az egyetlen dolog, ami megmentheti őket, éppen az lehet, ami a szakadék szélére sodorta őket.
A Minden tökéletesed egy elgondolkodtató regény egy párkapcsolati gondokkal küzdő párról, akiknek múltbéli ígéreteken múlik a jövője. Szívszaggató, letehetetlen olvasmány.
Az év legfelkavaróbb szerelmi története - lehet-e együtt tökéletesen boldog két tökéletlen ember? 

Egy könyv, amelynek virág van a borítóján. A NIOK csoport márciusi közös könyve Colleen Hoover regénye, akitől eddig még nem olvastam könyvet és azt gondoltam, hogy az All your perfects (a magyar cím ellenére ebben a bejegyzésben végig az angol címet fogom használni) tökéletes lesz ahhoz, hogy megismerkedhessek az írónő munkásságával. Emellett március az endometriózis hónapja, amelyre egyre többen és több helyen hívják fel a figyelmet, és Colleen Hoover regényében is említésre kerül. De ne szaladjunk ennyire előre. 

Szóval az All your perfects alapvetően Quinn és Graham kapcsolatáról szól. Nem mindennapi körülmények között találkoznak, de mindkettejük életében fontos ez a pillanat, mert még évekkel később is szóba kerül közöttük. Elsőre egyébként mindketten szimpatikus szereplők, de csak a történet előrehaladtával derül ki, hogy miért is szerettek egymásba. 

Akkor és most. Két idősíkon halad a történet: a múlt idillje és gondtalansága van szembeállítva a jelen tragédiáival és ridegségével. A szirupos és ágyjelenetekkel telített múlthoz képest a jelenbéli eseményeket sokkal valósághűbbnek és életszerűbbnek éreztem. Bár nem vagyok érintett Quinn és Graham helyzetében, feszülten vártam, hogy kiderüljön, mi vezetett el a házasságuk válságához. A magyarázatot szép lassan adagolva kapjuk meg, így Quinn és Graham érzéseit is megértjük, de számomra az igazán sokkoló a kórházi jelenet volt. Ott le kellett tennem egy kis időre a könyvet, hogy feldolgozzam a történteket. Az írónő ugyanis nem kíméli a főszereplőket, a legdurvább testi és lelki fájdalmakat kell átélniük.

Az itt-ott elhintett tények mellett Graham levelei is fontosak, mert az ő nézőpontját csak ekkor ismerjük meg igazán. Ezen a ponton lett világos számomra, hogy a fő probléma Quinn és Graham kapcsolatában a kommunikáció és az őszinteség hiánya. Ugyanis számtalan alkalmuk lett volna arra, hogy nyíltan kimondják az érzéseiket, mégis csak felszínes párbeszédeket folytattak egymással. Számomra egyébként ez volt a könyv egyik legfontosabb üzenete, mert Colleen Hoover regénye rávilágít arra, hogy hová vezethet az, ha egy pár folyamatosan az elkerülést választja. 

Tetszett, hogy egyfajta megoldást is kínál az írónő, ami hasznos lehet azoknak, akik Quinnhez és Grahamhez hasonló helyzetben vannak. Ez a könyv másik nagy tanulsága, ugyanis ha más szemszögből közelítjük meg a dolgokat, bizonyos hiányok mellett is teljesnek érezhetjük az életünket. Valóságos érzelmi hullámvasút volt számomra ez a könyv és mivel sok tabutémát (is) érintett, sokkal többet adott nekem, mint egy tavaszváró olvasmányt virágos borítóval.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése