2022. június 27., hétfő

Szlavicsek Judit: Hullámsír

Fülszöveg: Kardos Júlia, a keszthelyi rendőrség nyomozója éppen túl van élete ügyén. Boldognak és elégedettnek kellene lennie, mégis az egyik gimnáziumi barátjától kölcsönkapott siófoki luxusapartmanban tölti a napjait, és igyekszik számot vetni a múltjával és még inkább a jelenével.
Amikor holttestet találnak a Balatonban, Júlia mindent megtesz, hogy a végére járjon a dolgoknak. Pedig az ügy nem hozzá, hanem egy fiatal rendőrtiszthez kerül, aki először magabiztosan vág bele a nyomozásba, később azonban elbizonytalanodik. Vajon elfogadja Kardos segítségét? Elfogadhatja-e egyáltalán? Mert mi van, ha Júlia esetleg érintett az ügyben? És mi van, ha épp ő a kulcs a megoldáshoz? 

Számomra a nyár szerves része a Balaton és az utóbbi időben egyre többször jött velem szembe ez a könyv. A fülszöveg mellett a darkos hangulatú borító is felhívta a figyelmemet erre a krimire, így nem vártam sokat az elolvasásával. Gyorsan peregtek az oldalak, tetszett az ügy és a nyomozás, úgyhogy hamar végeztem a Hullámsírral. 

Egy kerek egész történetet kapunk és bár elsőre egyszerűnek tűnt a megoldás, nekem is csak akkor állt össze a teljes kép, mint Kardos Júliának. Miután minden a helyére került, néhány részhez visszalapoztam a könyvben és az újraolvasás alapján is egyértelmű a gyilkos kiléte. Sehol nincs logikai bukta, erőltetett fordulat vagy hatásvadász red herring, ebben a krimiben tényleg minden a helyén van. Még az 1994-es visszaemlékezések is, pedig először nem volt világos, hogy a fonyódligeti táborban történtek hogyan kapcsolódnak a jelenkori eseményekhez. 

Ahogy haladunk a nyomozással, úgy ismerjük meg egyre jobban a szereplőket. Kifejezetten tetszett, hogy nem egydimenziós karaktereket kaptunk, hanem hús-vér átlagembereket, akik egyáltalán nem tökéletesek. A főszereplő bár határozott és bátor nő, nagyon sokszor esendőnek és magányosnak tűnik. A nyomozás kezdetekor éppen a felfüggesztését tölti és próbál kigyógyulni a kezdődő alkoholizmusából. Emellett megismerjük az anyjával és egykori kórustársaival való viszonyát is, így a regény végére tényleg egy komplex és érdekes karaktert kapunk. A mellékszereplőket már nem árnyalja ennyire az író, de így is elég jól megismerjük őket. A kedvencem a Júliát segítő Horváth lett, nagyon bírtam a stílusát és a felfogását. Forraiban az tetszett, hogy félre tudta tenni az egóját és az ügy megoldása érdekében hajlandó volt együttműködni Kardossal. 

A helyszíneket nagyon jól kihasználják és annak is örültem, hogy nemcsak a Balaton-part kap fontos szerepet, hanem Hévízre, Keszthelyre és Kaposvárra is eljutunk a nyomozás során. A helyszínek egyébként a maguk valójában szerepelnek, nemcsak a napos és kellemes oldalukat látjuk. A Balaton például sokszor ölt sötét színeket és kap vihar által felkorbácsolt hullámokat. Szintén jó pont az Imre Csabához kapcsolódó celebvilágról és bulvárról megfogalmazott kritika, ami abszolút természetesnek hat ebben a környezetben. Sok más társadalmi téma is előkerült a regényben, úgyhogy a jól felépített krimi mellett egy hiteles lélektani ábrázolást és elgondolkodtató nézőpontokat is felvonultat a Hullámsír. A regény egyébként a szerző egy korábbi művének folytatása, én azonban nem éreztem annak a hiányát, hogy nem olvastam el a Légy/ott-ot, a Hullámsír önmagában is élvezhető.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése