2021. december 27., hétfő

Knives Out - Tőrbe ejtve (2019)

A milliárdos krimiírót 85. születésnapján holtan találják vidéki  villájában. A partit követő napon a tett helyszínére érkezik a híres magándetektív, Benoit Blanc, akit egy titokzatos személy bérelt fel a szenzációs bűncselekmény felderítésével. Ahogy a nyomozó elkezdi felgöngyölíteni az ügyet, egyre különösebb titkokra derít fényt. És bár az ünnepségen résztvevő családtagoknak és a személyzetnek is megdönthetetlen alibije van, mindenkinek alapos indítéka volt a szörnyű tett elkövetésére. 

Kedvelem a krimiket, ezért is örömteli, hogy egy ilyen film is bemutatásra került a széles közönség előtt. A Tőrbe ejtve egy kicsit olyan, mintha egy nagyon hosszú Agatha Christie művet filmesítettek volna meg: van itt hatalmas vidéki ház, népes család, konfliktusok, titkok és egy bevándorló ápolónő. Már csak egy csavaros eszű detektív kell(ene), akit meg is kapunk Benoit Blanc személyében. Nyomokban ugyan hasonlít Hercule Poirot-ra, de ebben a filmben nem a belga nyomozó figuráját akarják lekoppintani. A sztori abszolút megállja a helyét, a cselekmény gyakorlatilag előttünk rajzolódik ki, így a nyomozással párhuzamosan lehet találgatni, hogy mi hogyan történt. 

A szereposztás parádés, igazi nagy neveket vonultat fel a film: Daniel Craig, Chris Evans, Christopher Plummer, Jamie Lee Curtis és Toni Collette - hogy csak a legismertebbeket említsem. Az alakításukkal nincs baj, láthatóan mindegyikük lubickol a szerepében. Talán csak Daniel Craig lóg ki kicsit a sorból, mert James Bond után furcsa volt egy visszafogott és kimért szerepben látni őt. 

Az öreg végrendeletén és a film befejezésén persze lehetne vitatkozni, de az eseményeket végiggondolva szerintem minden így volt logikus. Végeredményben ez a film semmi mást nem akart, csak szórakoztatni, és ez  maximálisan sikerült is neki. Nincs túlbonyolítva a történet, érthetőek és követhetőek a csavarok, jók a szereplők és még némi humor is megjelenik benne. A hosszán lehetett volna egy kicsit rövidíteni, de még így is kellemes meglepetés volt a film. 

Értékelés: 8.5/10

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése