2021. december 30., csütörtök

Ready or not - Aki bújt (2019)

Grace az esküvőjére készül, amit a vagyonos vőlegénye családjának hatalmas, ódon kastélyában tartanak. A lakodalom után a família - a régi hagyomány szellemében - egy játékra, afféle beavatási ceremóniára invitálja a lányt. A feladat egyszerű: Grace-nek bújócskáznia kell a házban. A tét azonban hatalmas: Grace élete. A család tagjainak ugyanis meggyőződése, ha pirkadatig nem áldozzák fel a família legújabb tagját, akkor szörnyűségben lesz részük. Grace-ben azonban emberükre akadtak... 

Tovább szemezgetve az elmúlt év(ek) filmterméséből, az Aki bújt már az ismertetőjével megragadta a figyelmemet. Szeretem a régi kastélyokat és a rejtélyeket, így hát kíváncsian vártam, mi sül ki ebből a filmből. Nos, nem egy rózsaszín cukormázas karácsonyi romkom, hanem egy vérbeli slasher egy nem túl bonyolult, de mégis érdekes háttértörténettel. Jó ideje nem nézek ilyen típusú filmeket, ez most mégis jólesett, mert a maga nemében egészen szórakoztató alkotásról van szó. 

Egy 30 évvel korábbi flashbackkel indít a film, majd rögtön utána Grace és Alex esküvőjén vagyunk, ezt követően pedig már kezdődik is a bújócska, nincs felesleges időhúzás. Ez a folytatásra is igaz, mert a tempó egy pillanatig sem ül le. Sőt, az első hullák után indul csak be igazán. Egymás után hullanak el a Le Domas család tagjai, ennek ellenére az egész filmen érezhető egyfajta komikus jelleg. Néhány halálnem kifejezetten vicces és az is hamar kiderül, hogy a család tagjai nem az eszükről híresek. 

Grace igazi terminátor módjára igyekszik megmenekülni, miközben a hentelős filmekben előforduló dolgok közül a legrosszabbakból jut ki neki: átlőtt kézfej, dögkút, vaskerítés általi sebek, üldözés, (majdnem) leszúrás... szóval elég durván néz ki a film végére. Samara Weaving remekül helytállt ebben a szerepben, ahogy a többi színésszel sem volt gond. Andie MacDowellt nagyon régen láttam a filmvásznon, kellemes meglepetés volt ebben a filmben az alakítása. 

A szórakoztató faktor remekül működött és egy remekül összehozott - de a filmhez abszolút méltó - befejezést is kaptunk, úgyhogy egyáltalán nem bántam meg, hogy ezt a filmet választottam az idei év utolsó filmjének. A vér mellett a káromkodással sem spóroltak a készítők, de ebben a filmben még ez is indokolt volt. A környezet is szép és adta magát, hogy minden zegét és zugát kihasználják. Ez a bújócska egy kicsit Addams family, egy kicsit Evil dead, de a műfaj kedvelőinek mindenképp csemege. 

Értékelés: 8/10

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése