2014. május 4., vasárnap

Now you see me - Szemfényvesztők (2013)

A világ legjobb illuzionistáinak egy csapata bankot rabol, de nem is akárhogyan: a mindenkit megtévesztő műsorszámuk végeztével a közönség sorai közé szórják a megszerzett pénzt. Az FBI értetlenül áll az agyafúrt attrakció előtt, nem is sejtve, hogy egy sokkal nagyobb dobásra készülnek a szemfényvesztők. 


Szeretem a bűvészes filmeket és bár az etalon még mindig a Tökéletes trükk, kíváncsi voltam, mi újat tud nyújtani ez a film. Azt kell mondjam, igazán találó magyar címet kapott a Now you see me és ezzel szinte össze is foglaltam a film lényegét. 


Szó se róla, látványos alkotással van dolgunk; mind a trükköket, mind az akciókat elég tisztességesen megcsinálták. A gond itt az arányokkal volt. A mágia és a nyomozás önmagában is érdekes téma és egy jó forgatókönyvvel izgalmas filmeket lehet kihozni belőlük, ami itt nem sikerült. Számos hiányérzet maradt bennem, melyek közül a trükkök túl gyors megfejtése csak az egyik. Egyszerűen nem tudtak "leüllepedni" a bűvészmutatványok, a leleplezésük után már elég kiszámíthatóak voltak a fordulatok. A Hórusz szeme társaságról pedig nem tudtunk meg semmit. 


Ha a nyomozást nézem, még rosszabb a kép. Ezerszer látott klisék egy olyan fordulattal megspékelve, ami teljesen hazavágta az addig felépített, ingatag alkotást. Elég légbőlkapott megoldásnak tűnik, mintha a készítőknek az utolsó pillanatban jutott volna eszébe beletenni. Ugyanis akármelyik jelenetet nézem vissza, egyikből sem tűnik ki, hogy az az illető mozgatja a szálakat. Így pont az a "Jé, tényleg!" érzés veszett el, amivel meg lehetett volna menteni a filmet. 


Az egyetlen pozitívum a casting. Jó volt egy filmben látni a nagy öregeket (Michael Caine, Morgan Freeman) és a fiatal(abb) feltörekvőket (Mark Ruffalo, Woody Harrelson, Jesse Eisenberg, Dave Franco, Isla Fisher), de a forgatókönyv hiányosságait nekik sem sikerült kitölteni. Hiába volt jó az alapötlet, ezzel a kivitelezéssel elpocsékolt időnek érzem a Szemfényvesztőket. 

Értékelés: 4/10

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése