2014. április 25., péntek

Salem - pilot

A salemi boszorkányok történetét mindig is érdekesnek találtam, úgyhogy kezdettől fogva várós volt a WGN újonca. A fokozatosan érkező előzetesek és plakátok pedig tovább növelték a várakozásomat. Az egekig persze nem tornázták fel, mert nem akartam úgy nekiülni a pilotnak, hogy csalódjak benne. 


1685-ben, a massachusettsi Salemben kezdődik a történet. A várost áthatja a vallásosság, a házasságon kívüli testi kapcsolatért minimum kaloda járt. Itt találkozunk John Aldennel, aki szerelmes Marybe, de nem veheti el a lányt, mert háborúba kell mennie. Pár hónappal később a szolgálója, Tituba segítségével elveteti a szerelem gyümölcsét, amivel előhívják a gonosz erőket. Hét évvel később, amikor John hazatér, Salemben már mindennapos a boszorkányüldözés. 


Sötét témához merész megvalósítás dukál, ami teljes mértékben érvényesült a pilotban. Maga az epizód körülbelül háromszor sötétebb környezetben játszódik, mint az előzetesekben tűnt és olyan dolgokat is megmutattak, amiket csak reméltem, de nem néztem volna ki a sorozatból. Két jelenetnél konkrétan úgy megijedtem, hogy majdnem leesett a laptop az ölemből. Az tehát már most borítékolható, hogy nem lesz finomkodás a Salemben. 


A díszlet elég fapados, de a puritánok miatt illik a sztorihoz és a ruhák sem rosszak. A társadalmi rangokat például jól tudják ábrázolni. A színészek között sok az ismerős név és néhány kivételtől eltekintve jó választásnak tűnnek az adott szerepre. Janet Montgomery tökéletes Marynek. Tekintetéből süt a gonoszság és az is félelmetes, ahogyan mások felett uralkodik. Persze más érzelmekre is képes és az öregítését is jól megoldották. 


Szegény Shane West nem nagyon tanult meg színészkedni a Nikita óta, de itt nem volt olyan zavaró a kétféle arckifejezése és a szöveg felolvasásszerű elmondása. Seth Gabel viszont remek, bár őt a Fringe-ben is kedveltem; csakúgy, mint Xander Berkeley, aki meglehetősen érdekes szerepet kapott a sorozatban. Nem hibátlan a pilot, de bízom benne, hogy a folytatásban kiköszörülik a csorbákat, mert minden adott, hogy a Salemből jó sorozat legyen. 

Értékelés: 6.5/10

1 megjegyzés:

  1. Ha valakinek megtetszett a sorozat vagy belenézne azt szívesen látjuk itt:
    http://salemhungary.uw.hu/index.html
    lájkolni is ér ;)

    VálaszTörlés