2014. április 19., szombat

Fargo - pilot

A kisváros és krimi kombináció alapból a gyengém, pedig néha vannak csúnya mellélövések, amikkel be tudnak húzni a csőbe. A Fargo szerencsére nem ebbe a kategóriába tartozik, amire nemcsak a filmes háttér, hanem az FX is garancia. Bár a Coen fivérek filmjét nem láttam, nem éreztem hátrányban magam, mert az epizódot anélkül is követni lehetett. 


Egy minnesota-i kisvárosban, Bemidjiben vagyunk, hősünk pedig egy tutyimutyi biztosítós ügynök, Lester Nygaard. Született vesztes ő. A felesége lenézi, a testvére sem tartja sokra, ráadásul akik a középiskolában szívatták, azoknak még most is kiváló céltábla. Amikor azonban találkozik a titokzatos és furcsa modorú Lorne Malvoval, egy csapásra megváltozik az élete. 


Sok szálon haladt a cselekmény és sokáig elég véletlenszerűen szerepeltek a karakterek, de a pilot végére csak összeértek a szálak és az események is letisztultak. Nem egy könnyű darab a Fargo, helyenként a legfeketébb krimikre emlékeztetett. Van egy sajátos humora, ami nem mindenkinek jön be és az epizód elején én sem voltam vevő rá, a rész végére azonban egyre jobban el tudtam fogadni. 


A szereplőgárda remek, a legjobban talán a Lorne Malvot játsszó Billy Bob Thornton alakítása fogott meg. Lenyűgöző a higgadtsága, a profizmusáról nem is beszélve. Már akkor csendes gyilkosnak látszott, amikor először mutatta őt hosszabb ideig a kamera, ami a későbbiekben be is igazolódott. Mellette mindenképp szót kell ejteni a Lester Nygaardot alakító Martin Freemanről. A Sherlock és a Hobbit után ezúttal is egy bátortalan lúzer szerepében látható, de a teljes nyitóepizód ismeretében tökéletes választás volt erre a figurára. 


A kisvárosi milliő tökéletesen működött, de a rideg téli környezet elég baljós hangulatot sugallt. A történet mellett a karakterekre is jutott elég idő és a negatív szereplőket is igyekeztek szerethetővé tenni. Vannak köztük nagyon tipikusak (főleg a rendőrök oldalán), de a kiszámíthatatlanságuk miatt lesz igazán működőképes a sorozat. Persze van még mit csiszolni rajtuk, de ha a folytatás tartja a pilot színvonalát, akkor a Fargoból is lehet olyan kultikus sorozat, mint a True Detective-ből. 

Értékelés: 8/10

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése