2013. november 20., szerda

Reign - pilot

Miután vége lett a Borgiáknak, szerettem volna "utódot" találni neki, ezért megörültem, amikor tavasszal kiderült, hogy Reign címmel egy történelmi sorozat fog érkezni ősszel. Mégpedig a CW-re, ami kapásból lehúzta a várakozási indexemet. Nincs bajom a csatornával, de egy ottani sorozat általában fényévekre van egy kábelen futó sorozattól. Az előítéleteket félretéve a Reignnek is adtam esélyt és bár nem vizsgázott jelesre, kellemes meglepetés volt. 


Az 1500-as évek közepén játszódó történet Stuart Mária korába repít vissza. Skócia királynőjét még hat évesen ígérték oda a francia trónörökösnek, tizenévesként pedig a francia udvarba utazik, hogy megerősítse kapcsolatát a király fiával és előkészítse a leendő esküvőjét. Ezt viszont nem mindenki nézi jó szemmel... 


Májusban az alapsztori láttán féltem, hogy a tinidráma lesz hangsúlyos, de a pilot egyértelművé tette, hogy ez nem így van. Szerencsére. Hiába tűnik szappanosnak a történet, elég sokszor előkerülnek a történelmi tények és többször is érzékeltetik, hogy igenis nagy a tétje ennek a házasságnak. Hogy aztán ez hová fut ki, az a többi epizódból derül majd ki, a folytatás mindenesetre ígéretesnek tűnik. Egy összeesküvés már most kibontakozóban van és ezen a szálon még lehetnek váratlan fordulatok. 


A díszletek és a környezet szemet gyönyörködtető, a belső terek részletgazdagok, a kastély nagy udavarán pedig jó végignézni. Tetszett, hogy kihasználták az épületet és nemcsak két-három helyiséget láttunk, hanem  sötét folyosókat, "rejtekhelyeket" és titkos alagutat is mutattak. A ruhákról már nem vagyok ilyen jó véleményen. Szépek voltak ugyan, de inkább a mai korba illenek. Ami viszont nagyon zavart, az a folyamatos zene. A jelenetek többségéhez nem passzolt és csak a fejem fájdult meg tőle az epizód végére. 


A színészek rendben voltak, bár az látszott, hogy nem az A listások közül válogattak a castingnál. A szereplők nagy része a mostani tinikre emlékeztet (a főszereplő is), a két királyi fivérnél pedig feltűnően "cuki" srácot választottak a trónörökös szerepére. Mária jellemfejlődése mindenesetre érdekes lehet, hiszen az itt még naiv lány (és erre kifejezetten jól választottak színésznőt) egyre keményebb döntésekre kényszerül a későbbiek során. Ráadásul segítője is van, aki egyfajta védőangyalként funkcionál. 


Szóval van potenciál a Reignben (első blikkre jóval több, mint a Draculában) és ha kiaknázzák ezeket, akkor egész korrekt sorozat lehet belőle. Ha akciósorozatban (Nikita) bizonyított a CW, akkor talán egy történelmi sorozattal is meg fognak birkózni. 

Értékelés: 6/10

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése