2013. szeptember 14., szombat

Stephen King: A rózsa vére - Rose Red (2002)

"Egy jó ház oltalmat, kényelmet kínál. Egy rossz ház ösztönös, kényelmetlen érzést. Gyűlöli a melegségünket, emberségünket. Az emberség vak gyűlöletére utal az, hogy 'kísértetjárta ház'.... Ha csendben vagyunk, ha figyelünk, halljuk a lélegzésüket. Néha az éjszaka mélyén halljuk a nyögésüket is, mintha rosszat álmodnának."

Pár éve már volt szerencsém ehhez a miniszériához és mivel akkor tetszett, idén újranéztem. Három, egyenként másfél órás epizódból áll, azaz közel öt óra állt a készítők rendelkezésére, hogy vászonra vigyék a történetet. Rose Red egy kísértetlakta kastély, Joyce Reardon professzor pedig fel akarja ébreszteni a házban lakó természetfeletti erőket. A feladat azonban korántsem veszélytelen, ezért a helyszínen folytatott vizsgálódásába segítőket von be, akik mindannyian rendelkeznek valamilyen paranormális képességgel. A hétvégi kutatás során azonban Rose Red lassan felébred és kellemetlen meglepetéseket tartogat a betolakodóknak. 


Több posztban is (például itt) írtam, hogy szeretem azokat a filmeket, amik rejtélyek övezte vagy kísértetjárta épületekről szólnak. Ebben a filmben sincs ez másként. Rengeteg a flashback, amiken keresztül egészen az első téglák lerakásától kezdve végigkövethetjük a ház történetét. Azt mindenképpen tudni kell, hogy Stephen King nem egy saját adaptációt dolgozott fel, hanem felkérték, hogy írja meg a Rose Red történetének forgatókönyvét. Eredetileg ugyanis az Ellen Rimbauer naplója című könyv továbbgondolása ez a mű, ami igen részletesen kitér a ház körüli jelenségekre. 


A játékidő simán elbírta ezeket a visszatekintéseket, emellett nagy mértékben hozzájárultak a film egészét átszövő misztikum érzékeltetéséhez. Fokozatosan ismerjük meg Rose Redet és bár minden helységét nem járjuk be, mindent megkapunk, amit egy ilyen témájú alkotástól várni lehet: titokzatosságot, kerek történetet és magával ragadó atmoszférát. Nem az öncélú ijesztegetések jellemzők a filmre, hanem a sejtelmes zajok és a zene adja meg az alaphangulatot. A fényképezés ugyan nem elsőrangú és néhány szellem kivitelezése is kezdetlegesnek hat, az összhatást nem befolyásolják jelentősen. 


Kevés a szereplő és bár nem mindegyiküket sikerül megismerni (ilyen Vic és Pam), a lehetőségekhez mérten kidolgozottnak tűnnek. Közülük Nick a legszimpatikusabb, ő jön rá elsőként, hogy Joyce csaléteknek hívta őket a kastélyba. Érdekes, hogy eleinte Joyce a főszereplő, később viszont az autista kislány, Annie és Steve kerül a középpontba. A köztük kialakuló telepatikus kapcsolat dönti el a ház sorsát is. A hosszú játékidő ellenére nem unalmas a film és rengeteg olyan elemet felvonultat, ami miatt a Rose Red az egyik kedvenc King filmem marad.   

Értékelés: 9/10

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése