2013. február 16., szombat

Seven Psychopaths - A hét pszichopata és a si-cu (2012)

Drámák tekintetében nem lehetett panaszkodni a tavalyi filmfelhozatalra, de a vígjátékkínálatra már igen. A 2011-es Flypaper után ugyanis nagyon kevés szórakoztató és vicces alkotáshoz volt szerencsém. A Martin McDonagh által rendezett Seven psychopaths már a címével felhívta a figyelmemet, úgyhogy kíváncsian ültem le a film elé.

 

A történet középpontjában Marty áll, aki "A hét pszichopata" című forgatókönyve befejezésével küszködik. Billy, a legjobb barátja, munkanélküli színész és részidős kutyatolvaj, aki mindenáron segíteni akar a cimborájának. Hans, Billy vallásos bűntársa, akinek erőszakos múlt van a háta mögött. Charlie, a pszichopata gengszter, akinek hőn szeretett kutyáját Billy és Hans ellopja. Charlie kiszámíthatatlan, hihetetlenül erőszakos, és egy pillanatig sem habozik megölni bárkit, akinek köze lehet a rabláshoz. Marty most aztán megkapja mindazt a figyelmet és ihletet, amire szüksége van, de kérdés, hogy vajon életben marad-e addig, amíg befejezheti élete fő művét. 


Leginkább Tarantino filmjeire emlékeztet a Seven psychopaths, de nem tudott annyira magával ragadni. Pedig jól indult a film, a hét pszichopata (és a si-cu!) bemutatása kifejezetten ötletesre sikerült. A közepénél viszont leült a sztori és a film végéig erősen hullámzó a minőség. Az unalmasabb részeket groteszk és/vagy brutális elemekkel próbálták kitölteni (pl. temetői leszámolás), amik nem mindig azt a hatást érték el, aminek eredetileg szánták. Jobb lett volna, ha inkább a karaktereket fejtik ki, mert remek figurákat vonultat fel a film. Ez egyébként a színészeknek (Colin Farrell, Sam Rockwell, Christopher Walken, Woody Harrelson) is köszönhető, akik egytől egyig kiváló alakítást nyújtanak. 


Ki kell még emelnem a zenét, amivel jó pár jelenetet emlékezetessé tettek. A sivatagban játszódó képsorok például a westernfilmeket idézték, de volt pár olyan jelenet is, ami a Drive-ot juttatta eszembe. A humor és a poénok tetszettek, néha olyan érzésem volt, mintha magát a filmet is ki akarnák parodizálni. A kutyalopós ötletből kihozták, amit lehetett, de McDonagh korábbi filmje, az In Bruges sokkal jobban tetszett. 

Értékelés: 6.5/10

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése